Upoznaj samog sebe 11


Da bismo upoznali sebe treba da znamo i kako se to radi :). Da bismo se uverili u pravilnost nekog postupka (pristupa) korisno je da budemo uvereni u nepravilnost ili nedovoljnu pravilnost nekih drugih postupaka (pristupa). Na taj način obezbeđujemo sebi manje lutanja i manje nesporazuma. Jer kad je toliko teško, neprijatno, iritantno ne moći se sporazumeti sa drugim osobama, tim je teže, neprijatnije, iritantnije ne moći se sporazumeti sa samim sobom. Poznanike, prijatelje i rodbinu u slučajevima nesporazuma možemo izbegavati (što samo po sebi ne rešava probleme, osim ponekad ;)), ali sami sebe ne možemo izbeći. Ako smo sa sobom u konfliktu (= ne poznajemo se dovoljno) – nemamo gde! Svaki nerešen sukob sa samim sobom je veliki teg koji nas nemilosrdno vuče na dno. To je svakako figurativno ;), jer smo i do sada bili živi uz sve svoje probleme, zar ne? Međutim, uz obilje problema mi zapravo bivstvujemo (postojimo), ne živimo punim životom. Setite se kako živnete, dobijete neki elan, radost,  kad razrešite neki problem. Kako onda mora biti dobro osećanje ispunjenog života, kakvo olakšanje kad se oslobodimo dubljih konflikata i problema koji su, najverovatnije godinama, naši verni pratioci. O tome kako su to i postali će takođe biti reči.

Jasno je da je svako od nas jedinstven – kako po genetskom sklopu, tako i po nizu događaja koji su ga doveli baš sad sa ove strane ekrana ;). I ako, posle određenih, jedinstvenih, trenutaka rada, druženja, odmora… popunite neku anketu i saznate da kod vas preovlađuje tip „Š“, ali da imate i komponente tipova „A“ i „B“, koliko će to doprineti upoznavanju samog sebe?

Uh, al se ovo iskomplikovalo! 😉 Ono što treba je da vidimo šta su problemi u vezi sa našim odgovorima na ankete, šta su problemi u vezi sa samim pitanjima u anketama. Dakle, šta su neki od problema sa našim odgovorima na ankete?

 1. odgovaramo kako mislimo da je očekivani pravilni odgovor (to je posledica stečene navike potčinjavanja autoritetu i ima korene i u podsticanjima tipa „Odgovori lepo kad te čika/teta pita kako se zoveš!“)
 2. odgovaramo kako bismo voleli da jeste (posledica naše duboke želje i potrebe da budemo bolji, da nas vole, hvale, prihvataju)
 3. odgovaramo onako kako razumemo pitanje (recimo na pitanje „Da li volite jabuke?“ neko će se setiti rumenih, neko slatkih, neko sitnih, neko mirisnih, neko (npr. Njutn ;))  – zakona gravitacije, neko Adama i Eve, neko Snežane i sedam patuljaka, a Snežana – princa…)
 4. odgovaramo onako kako osećamo (to je reakcija naše podsvesti i vodi na 1. ili 2.)

Šta su mogući problemi sa pitanjima u anketama:

 1. pitanja su bazirana na tipskim – stereotipnim – statistički utvrđenim tumačenjima pojmova
 2. pitanja mogu biti tendenciozna
 3. pitanja mogu biti loše prevedena sa nekog stranog jezika
 4. pitanja mogu biti specifična za kulturu zemlje iz koje autori potiču. (Svakako da je pravljenje anketa posebna veština i svakako da ima onih koji to dobro rade. )

U različitim danima, čak u različitim periodima jednog dana mi drukčije reagujemo na pitanja u anketi i, moguće, drukčije odgovaramo. Stoga je ono što nam treba dobro napravljena „holter anketa“ koja je kao aparat kojim se beleži rad srca u toku dana. A ko nas, osim nas samih, može anketirati i posmatrati celog dana (što se kaže 24/7 ;))?

Pri tom smo vrlo sofisticirani aparat – jer uočavamo i „beležimo“ i kad nas šta potrese (pa analiziramo zašto) i uočavamo i „beležimo“ kad je sve OK (pa analiziramo zašto). Tako ćemo korak po korak sagledati sami sebe – i koliko smo obični, stereotipni i koliko smo jedinstveni – osećajni, dovitljivi, sposobni.

PS. Ovo razmišljanje o anketama je usledilo pošto je autor teksta popunjavao anketu da „vidi“ kom tipu temperamenta pripada 🙂 Trenutni rezultat je da sam melanholik sa jednakim primesama sangvinika, kolerika i flegmatika 🙂

Melanholični pozdrav 😉 🙂

Advertisements
Овај унос је објављен под Društvo, Duhovnost, Popularna psihologija, Svakodnevica, Upoznaj samog sebe. Забележите сталну везу.

4 реаговања на Upoznaj samog sebe 11

 1. sarah каже:

  E o ovome vec diskutujemo danima… 🙂
  odlican tekst, a sada gde je ta anketa, zanima me koji sam tip od ova cetiri 🙂

 2. violetadivnicnenic каже:

  Tacno je da smo svi mi posebni i jedinstveni sa manama i prednostima u nasoj sopstvenoj pririodi. Volim sebe onakvom kakva jesam, a druge razumem ma koliko bili razliciti i ne smeta mi ta razlika. To je oduvek bilo tako.

 3. noviinternet каже:

  „Volim sebe onakvom kakva jesam, a druge razumem ma koliko bili razliciti i ne smeta mi ta razlika.“ Svaka čast 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.