Upoznaj samog sebe 12


Nije lako tek tako poslušati Sokrata ili već ko je prvi rekao „Upoznaj samog sebe!“. Mnogo je onih koji to neće ili ne mogu poslušati. „Upoznaj samog sebe!“ – to je kao da bebi kažemo „Odrasti!“ – bebac će nas začuđeno, veselo ili uplašeno pogledati zavisno od tona našeg glasa. Znaju li bebe da rastu, ili da su zapravo već malo porasle, misle li uopšte o rašćenju? Odrasli (roditelji) čine sve što mogu da rast deteta bude pravilan – brinu o hrani, okružuju dete ljubavlju, ohrabruju ga i hvale… i ono lepo napreduje. Rašćenje je prirodni proces, neprimetan u malim vremenskim razmacima, ali stalan do granica koje je priroda postavila. Možda je i upoznavanje sebe prirodni proces, nešto kao „rašćenje u dubinu“. Znači da moramo brinuti o hrani (kako onoj za telo tako i onoj za dušu i onoj za intelekt), okružiti sebe sosptvenom ljubavlju (sve što od drugih dobijamo samo je bonus ;)), ohrabrivati sebe da istrajemo, pa će naš napredak biti stalan, iako možda neprimetan u kraćim vremenskim intervalima. Pitanje da li je i gde tu priroda postavila granice za sada je nedokučivo.

I tako, kad iz dubine vekova neki miudrac podvikne „Upoznaj samog sebe!“ – trgnem se, stanem, uplašim – ‘oću li ja to znati? šta će biti ako ne uradim? šta će biti ako pogrešim?

Može li neko ikom osim sebi reći „Upoznaj sebe samog!“? Ta „zapovest“ može da bude isticanje sopstvene superiornosti. To istovremeno znači da se osoba nije stvarno, suštinski uzdigla. (O nadmetanju, kao jednoj karakteristici u životinjskom svetu, čiji smo deo :), i njegovim dobrim i lošim stranama će takođe biti reči na ovim stranama :)). Ili, npr. osoba A je zadovoljna sobom, a osoba B joj kaže „Upoznaj sebe, pa ćeš videti da si lenjivac/slabić koji može to, to i to … a ne činiš ništa!“ Šta onda? U najboljem slučaju, po trenutno psihičko stanje za A, A će oterati B u p… m…, u najgorem slučaju će se A osećati kao p…

Dok ne upoznamo sebe i ne spoznamo šta nam te osobine znače, kud nas usmeravaju i da li želimo da idemo tamo, najbolje bi bilo da:

  • se sklonimo od sveta (u neku stvarnu ili neku virtuelnu oazu)
  • da odvojimo deo svog dragocenog vremena trenutno za sebe (jer će to biti ulaganje na kartu koja dobija 🙂)
  • se prepustimo svojim najdubljim osećanjima (spremite se na suze, ma koliko jakom polu da pripadate)
  • uključimo mozak na najjače 😉 (a zato je od enormne (sic!) važnosti da se pravilno hranimo. Zdrava hrana = zdrave misli, junk food = džank misli 😉)

I naša poslovica „U tuđem oku vidi trun, a u svom ne vidi balvan.“ ima veze sa temom upoznavanja sebe. Samo jedan aspekt te poslovice ću sad spomenuti – kako, geometrijski gledano, kako da vidimo tačku iz koje gledamo? Mi možemo da vidimo samo deo sveta oko sebe (a koliko ga upoznajemo i spoznajemo je drugo pitanje). Mi se zapravo ogledamo u drugima, a da li su oni biljurna kristalna ogledala ili smo pak upali u cirkusku salu sa iskrivljenim ogledalima razmislite i sami.

Advertisements
Овај унос је објављен под Društvo, Duhovnost, Popularna psihologija, Svakodnevica, Upoznaj samog sebe. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Upoznaj samog sebe 12

  1. beliocnjakx каже:

    Ko želi da upozna samog sebe, neka se pomeri od ogledala 😉

    Pozdrav

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.