O… kiselom kupusu


Dolazi vreme zimskih jela, a kiseli kupus, sarma, podvarak… su bogami ukusna jela – ne zna čovek šta je dosta 🙂 

Ali, to je ono „ali“ što devojci sreću kvari :), kiseli kupus je mnoooogo slan i nije dobar za organizam, jer se vezuje tečnost, povećava težina, pritisak, a so se taloži i u zglobovima…

Ali, to je sad „ali“ koje nas izvodi na pravi put, kiseli kupus se može spremiti na zdrav način, ukus jela je „kao nekad“, ali nema štetnog dejstva suvišne soli.

Dakle, u nevelikoj količini vode sa dosta soka od limuna kratko obariti listove kupusa, ako hoćete sarmu ili iseckan kupus, ako hoćete podvarak.

Od tako dobijenih listova uvijete sarmu sa prethodno delimično obarenim pirinčem ili očišćenim ovsom (dve šake je odlična mera za svakog pojedninca, jer svako određuje optimalnu količinu za sebe, dve-tri šangarepe, 1-2 glavice crnog luka). Začiniti biberom.

Podvarak pak propržite na maslinovom ulju (nije najzdravija varijanta – čim se prži, ali je za prelaznu ocenu :)) i servirajte sa barenim (u ljusci) krompirom.

Probajte :)

Advertisements
Овај унос је објављен под O svemu i svačemu, Odnos prema životu, Svakodnevica, Zdravlje. Забележите сталну везу.

3 реаговања на O… kiselom kupusu

  1. tatjanamb каже:

    Od skoro sam (mislim na ovu zimu) pocela da jedem kupus zakiseljen delom ovih ruku koje sad cukaju po tastaturi i … jedem ga da sve puca :D.

    Ne treba previse obracati paznju na zdravo-nezdravo, mozda vise na umerenost u sveme sto radimo (koliko je moguce) jer je danas retko sta zdravo (kad bih pratila sve sto se preporucuje kao zdravo ili kao nezdravo, za izbegavanje, morala bih da se prebacim na fotosintezu :lol:).

    Pozdravljam recept za podvarak iako ga ne pravim na taj nacin, ali ga klopam upravo u kombinaciji sa krompirom kuvanim u ljusci, bez mesa i uzivaaaam…za 10-ku :D.

  2. noviinternet каже:

    „kad bih pratila sve sto se preporucuje kao zdravo ili kao nezdravo, za izbegavanje, morala bih da se prebacim na fotosintezu 😆 ).“ EKSTRA KOMENTAR!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s