O… domaćim zadacima (2)


Ako pođemo od toga da u popravljanju samog sebe pojedinac treba da bude onaj autoritet koji će davati i kontrolisati „domaće zadatke“, treba da vidimo iz kojih to „predmeta“ treba da imamo domaće zadatke, i da vidimo po kojim merilima ćemo ih ocenjivati.

Najpre, što bi se reklo u prosveti – nastavni plan i program ;). Pošto imamo tri osnovna aspekta – telesni (fizički), duševni (emocionalni) i duhovni (intelekt), imamo i tri osnovne grupe predmeta 🙂 i u svakoj od njih po tri osnovna predmeta: ishranu, higijenu i vežbe.

Možda su čak duhovna i duševna komponenta one na koje prvo treba obratiti pažnju (mada je najbolje sve istovremeno – jer smo nedeljiva celina) i u tom smislu naš program bi imao skraćenicu DDT, što je, ako neko ne zna, oznaka za insekticid pepein (bilo je pre dva-tri dana u Slagalici :)) . E sad, taj naš DDT je zaista insekticid za sve loše osobine i navike, efikasno ih uništava, a ne šteti našem ličnom sistemu 🙂 Doduše šteti sistemu globalizacije koji vrlo angažovano radi na srozavanju ljudskih bića. No, da ne pominjemo zlo, nego da se okrenemo dobru 🙂

Predmeti I grupe (duhovni-emotivni) – (a) ishrana, (b) higijena i (c) vežbe – sve 1 čas dnevno;

Predmeti II grupe (duševni-intelektualni) – (a) ishrana, (b) higijena i (c) vežbe – sve 1 čas dnevno

Predmeti III grupe (telesni) – (a) ishrana – broj časova dnevno 2, (b) higijena – broj časova dnevno 8 (spavanje uračunato :)) (c) vežbe 2 časa dnevno (šetnja uračunata).

Preostalih 10 do 24h – posao (uračunato i idenje na posao gradskim prevozom :))

Pošto je u ovom smišljanju prošlo mojih sat vremena u intelektualnim vežbama, nastaviću neki drugi put 🙂 Dotle mi je „domaći zadatak“ da što bolje osmislim sadržaj svih predmeta. Možda i akreditujem taj program 😉 😉 😉

Advertisements
Овај унос је објављен под Društvo, O svemu i svačemu, Obrazovanje, Odnos prema životu, Svakodnevica, Upoznaj samog sebe. Забележите сталну везу.

2 реаговања на O… domaćim zadacima (2)

  1. Negoslava каже:

    Dobra ti ova lekcija. Pokušaću da je shvatim kao domaći zadatak

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s