Demokratija u 100 lekcija


Dobrodošli 🙂

Ovim počinje kurs “Demokratija u 100 lekcija”.

Zato što:

 • Nikad nije kasno da se nešto nauči.
 • Nije sramota ako nešto ne znamo.

Ali je:

 • Sramota ako u neznanju prihvatamo bez trunke razmišljanja ono što nameću mediji. Servilni mediji moćnih gospodara serviraju nesvarljive stvari. Zato vam je muka i zlo, a da naizgled nema razloga za to.
 • Greh dopustiti na bilo koji način upropašćavanje sopstvenog života – a uslovi u kojima živimo su očigledni bitan faktor kvaliteta i dužine trajanja života.

Stoga treba naučiti, a zatim i primenjivati, neka zlatna pravila u životu.

Zato je:

 • Vrlo bitno i prilično važno da se potrudimo snažno 🙂 da učeći (o demokratiji) popravljamo sebe i druge.

Osnovni postulati demokratije su jednostavni. Azbuka demokratije takođe. Gramatika – laganica i zato ćete posle ovog kursa progovoriti demokratski na srpskom, tako da vas ceo svet razume 🙂

A da bismo se ovde razumeli, treba da pitate sve što vam je nejasno, sve nad čim se pojavi senka sumnje… (ohrabrujući pogled po razredu 🙂)

„Pa… šta će nam onda sto lekcija… ako je sve jednostavno i lako?“ (pomalo plašljivo pitanje osobe X iz zadnje klupe)

Zato da bismo naučili ne 100% nego 1000% šta demokratija jeste, a šta demokratija nije. A i ne ide da vas obeshrabrujem i kažem, to je mnogo teško i ozbiljno, nikad vi to nećete naučiti (znate sigurno anegdote o profesorima koji kažu – „Najbolja ocena može biti trojka, ja znam za 4, a samo gospod-bog za 5!“, e ja nisam od te sorte :))  Bez obzira na težinu materije, bitne su prave i pravilne definicije pojmova. I da se sve može iskazati „našim“, običnim rečima. Reči imaju veliku moć – pa govoriti pravilno demokratski znači i živeti pravu demokratiju.

„Ali, ovi što nama drže govore, oni se stalno pozivaju na demokratiju, a kako se živi, šta se sve radi…“ (osoba X, again)

Odlično 🙂 Ovo pitanje, bolje reći napomena, ukazuje na (bar) dve stvari: prvo, treba da dokažemo da je to njihovo – kvazidemokratija, mimikrija, demonkratija… da se našalim, to je „de, mokra ti ja“ :), drugo da kažemo i pokažemo šta prava demokratija jeste. Treće – naša iskustva sa onim što se sve naziva demokratijom u našoj zemlji su raznovrsna, mnogobrojna, pa može lako da se pomisli, ako se već ne kaže naglas – e, ti ćeš da nas naučiš! (blagi osmesi i klimanje glavom, osoba X posebno 🙂)

Od svakog se može nešto naučiti: od „njih“ – šta je loše, od „nas“ – šta je dobro. Nije dovoljno imati samo loš primer. Spoznaja da je nešto loše je početak. Negiranje lošeg je samo prvi korak. Treba očistiti naslage starih „znanja“, navika, treba uvesti nova znanja, nove navike. Tu je suštinski bitno vaše lično opredeljenje, doslednost i upornost. Te su osobine obično i prisutne kad neko hoće po sopstvenoj volji nešto da nauči.

A jedan aspekt prave demokratije je postojanje narodnih učitelja (naprimer Sonja-nindža:) http://mindreadings.wordpress.com ). Biti narodni učitelj je vrlo ozbiljan zadatak. Iskušenja su mnoga. Učeći druge, podstičući ih na razmišljanje, samostalnost i odgovornost učitelj preuzima veliku odgovornost. Istovremeno uči i sam.

Pita druge i pita sam sebe: „Šta je to demokratija?“

Advertisements
Овај унос је објављен под Demokratija, Društvo, Obrazovanje, Odnos prema životu. Забележите сталну везу.

8 реаговања на Demokratija u 100 lekcija

 1. ivinsvet каже:

  А ди се пријављује на неки убрзани курс? 🙂

 2. ivinsvet каже:

  А код вас у дворишту није било кише као освежења? Комшија, прескочи тарабу, овде је влажност ваздуха неиздржива 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s