Da li šut da šuti u predizbornoj šutnji?


Pošto nisam član nijedne stranke i pošto ne reklamiram nijednu stranku, smatram da smem da se oglasim u „predizbornoj šutnji“. Eto zapravo sam pod uticajem naše demokratije koja kaže: ima da ćutiš kad ti se kaže! Ali je to zaodenula zvučnim imenom, predizborna tišina!

Razmišljam o „predizbornoj šutnji“, tom obaveznom delu tragikomedije „Izbori u Srbiji“. Kako su to lepo njihovi „demokratski režiseri“ smislili, na sceni je za trenutak tišina, praćena tihom, skoro nečujnom, potmulom grmljavinom sa ciljem da se izazove i/ili potencira napetost i neizvesnost u gledalištu. Ko će se sad pojaviti na sceni? Da li će leva polovina sale ili desna polovina dvorane odahnuti kad vidi „svog“ junaka na sceni, hoće li ih proći hladni žmarci ako to bude „onaj drugi“?

Neobrazovani (u demokratskom smislu) posmatrači (a drukčiji ne mogu ni da budu jer ih niko nije ni podučavao društvenoj svesnosti, niti davao prave primere, što je još bitnije) u kabareu Srbija zato najviše reaguju na prizemne fore i fazone:

„Hahahaha, Toma nema diplomu, uta-ta, kakav vam je kandidat, hahaha!“

„Najnoviji skandal – Boris sa kćerima na krizmanju – uuuuuu!“

Ali svi posmatrači u kabareu Srbija previđaju jednu stvar – oni lično su na sceni – to je grandiozna masovka, vešto režirana – posle koje će „posmatrači“ nesvesni da jesu „glavni lik“ da se raziđu po kućama, i još malo koji put da komentarišu predstavu – misleći da su je gledali, ne shvatajući da su oni sami igrali. A režiseri, sposobni manipulatori, koji su samo naizgled bili na sceni, a zapravo upravljali „rajom“ (Gaja i Vlaja su negde drugde :)), zadovoljno trljaju ruke – ostadoše im i jare i pare – a „demokratija“ pojela narod!

A narod? Onaj narod iz izreke „Ne može šut s rogatim!“ šta će on? Šut mora da šuti! I u predizbornoj šutnji i van nje. A sve što eventualno i kaže je po već unapred napisanom tekstu, a sve što eventualno i uradi je po već napisanom scenariju.

Jedini šut koji je rogat je (za sada) Šut-anovac, pa se pitam, a novac, gde je, novac? Zamislite tog bezobrazluka, pa novac su ukrali blagajnici JAT-a! To su naslovi koji „bodu oči“. A iz čijeg jata su takvi izleteli? Jel demokratija znači krađa? Od koga su videli šta se radi pa rešili da probaju i sami? E, ali ne može! Ne da naša „vlast“ – zar njima neko da ukrade pola miliona evra? Neće moći. Monopol je monopol. Zna se ko kosi a ko vodu nosi! Zna se ko krade. Sve je kod nas transparentno. Narod sve zna. Ko Ozna – sve dozna! Ali, hoće li samo saznanje o tome ko su lopovi da te iste lopove zaustavi? Neće. Ne može. Jedino može ako im svi okrenu leđa. Ne moramo pri tom skidati gaće i pokazivati im zadnjice. To pod a) i nije neki prizor, pod b) nije sigurno koji su medju njima prikriveni homoseksualci.

Dakle, okrenuti im leđa, ne gledati ih, ne slušati ih, prolaziti pored njih ko pored turskog groblja…

I ne brinite – ima u ovoj zemlji dovoljno hrane i posla za sve. Oni za koje mislite da vas drže u šaci, niti proizvode tu hranu, niti rade išta korisno za druge (ukoliko nije prekorisno za njih lično). Ne daju vam oni platu, nego zakidaju od vaše plate.

Oni koji drže vlast neće vas primiti kod sebe u kuću na konak, neće sa vama podeliti znanje, a kamoli imanje.

„Kome zakon u topuzu leži, tragovi mu smrde nečovještvom!“

Okrenite im leđa i biće mali, malecki, bedni i ništavni kao što u suštini jesu.

Šut može tako jednostavno da bude hladan tuš!

PS. Ovo je jedan deo lekcije «Šta demokratija nije» iz serije «Demokratija u 100 lekcija»

Advertisements
Овај унос је објављен под Demokratija, Dnevna politika, Društvo, Izbori, Manipulisanje javnosti, Obrazovanje и означен са . Забележите сталну везу.

7 реаговања на Da li šut da šuti u predizbornoj šutnji?

 1. ivinsvet каже:

  Дефинитивно ми се свиђа како пишеш…
  Гаја и Влаја су побегли пре доласка демократије у Србију, имали искуства из неких других земаља па утекли. А раја је као и увек најнаивнији члан те тројке…

 2. Branko Baćović каже:

  Kakav narod takvi političari.
  Kakvi političari takav narod.
  Da li to važi i za demokratiju? 😉

  • noviinternet каже:

   Narod je samo osnova, samo ono „iz grmena velikoga, lavu izać trudno nije…“, a naš „grmen“ i nije nešto po veličini :). Mada – nije bitna veličina, već kako ga koristiš 🙂 ili zloupotrebljavaš…
   I kad je grmen zaprašen raznim otrovima, a posebno onim protiv obrazovanja i kulture, lako atrofira i/ili samo vegetira…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s