Odgovor na jedno „Kako?“ – prvi deo


Prvi komentar na moj tekst „Vreme“ koji se završava stavom: „Vreme je da se dobri udruže.“ glasio je, jednostavno i kratko, usmeren u suštinu stvari – „Kako?“.

To što odgovor i to u delovima tek počinjem da dajem proizilazi jednostavno iz kompleksnosti problema, koji je jednostavan u svojoj kompleksnosti i kompleksan u svojoj jednostavnosti 😉

A odgovor će biti i putokaz i to ne samo za rešenje navedenog nego mnogih drugih problema (kao što je, npr. pitanje hrabrosti za ljubav).

Prvi, osnovni deo odgovora je da dobri treba da budu svesni svoje prirodne, urođene, bogom dane dobrote. I činjenice da je takva osobina poželjna, da vodi harmoniji pojedinca i skladnom napretku društva.

Ali, šta ćemo sa izrekom: „Dobar i lud su braća.“? Šta to u dobroti ne valja, pa ju je narodna mudrost tako lakonski kratko okarakterisala? Kako to dobri mogu u istu ravan biti dovedeni sa onima za koje važi: „Kad se lud pomami, celo selo popali!“?

Ne valja to što je dobrota izjednačena sa poslušnošću. A poslušan izvršava ono što mu traži „autoritet“ (silnik u najširem smislu reči) kome se sâm potčinio.  Tako će i „pomamljeni“ dobri žariti i paliti i činiti zla koja su nespojiva sa pojmom dobra.

Za dalji tok nije ni bitno kako je došlo do potčinjavanja – nego je važno postati svestan toga. A svako nezadovoljstvo je znak nekog vida potčinjenosti. Jednostavno, zar ne? Sve ljutnje, svađe, nadmetanja i nametanja kao malj udaraju po jezgru dobrote. Naprsline se pojavljuju i šire. Dobar čovek postaje zatrovan, počinje da mrzi i time počinje i svoju dobrotu, još živu, da sahranjuje.

Zaista: „Čovek koji je odsutan, blokiranog osećaja, poremećene energije srca i osećanja, šta može da bude drugo nego doživotna neznalica, potrošač i klijent zavisnik?“ (iz knjige „Spontani krug“, autor Mario Topolšek)

 I zato je naš prvi zadatak da postanemo svesni da u nama još uvek ima dobrote, kojoj prvo treba da dopustimo da postoji, a zatim i da se uvećava. Dobrota svojim širenjem popravlja stvari, zlo je to koje je maligno i svojim širenjem ubija.

Advertisements
Овај унос је објављен под Društvo, Duhovnost, Odnos prema životu, Upoznaj samog sebe. Забележите сталну везу.

5 реаговања на Odgovor na jedno „Kako?“ – prvi deo

 1. Rada72 каже:

  Slažem se sa prvim zadatkom. Čekam nastavak 🙂

 2. vuckovicnamestaj каже:

  Lepo ti to objasni, a ovaj domaći važi za sve ili?

 3. ivinsvet каже:

  Овај део „Dobar i lud su braća.“ ме подсетио на сјајног Душка Радовића и емисију „Београде, добро јутро“.
  „Не морате бити ни добри ако вам је доброта једина врлина. Лењи и добри, неспособни и добри, равнодушни и добри само су компромитовали доброту.“
  Пажљиво пратимо упутства из твог приручника 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.