Gandi o tehnoligiji


Pre oko 80 godina, kad je imao oko 60 godina i već bio i poznat i priznat, Mahatma Gandi je pisao:

„… uništio bih današnji sistem kada bih imao moć. Koristio bih najubojitija oružja, kada bih verovao da ga to može uništiti. Uzdržavam se isključivo stoga što bi korišćenje takvog oružja samo produžilo život sistema, mada bi moglo da uništi njegove trenutne upravnike…“ (Iz ovoga izvodim jedan mogući zaključak: treba izgrađivati sasvim drukčiji sistem)

„… Smatram da je industrijska tehnologija štetna kada istu stvar mogu da naprave milioni ruku koje nisu zauzete nečim drugim. U svakom trenutku je bolje i bezbednije za milione (…) da sami proizvode svoju odeću u svojim selima, kao što mogu da pripremaju svoju hranu. Sela ne mogu zadržati slobodu koju su uživala od pamtiveka, ako nemaju kontrolu nad proizvodnjom osnovnih životnih potreba…“ (Iz ovoga, a znajući kako kod nas i na selu hleb kupuju u pekari, a u prodavnici čips i sl., a imajući na umu monopol proizvođača semena (pri tom ne govorim o GMO) sledi jasan zaključak – slobode nema ni na selu)

„… Ova industrijska civilizacija je bolest zato što je u potpunosti zla. Ne dajmo se zavarati parolama i frazama. Nemam problem sa parobrodima ili telegrafom. Oni mogu da ostanu, ako mogu bez podrške industrijalizacije i onoga što ona predstavlja. Oni nisu cilj. Mi ne smemo da budemo eksploatisani zarad parobroda i telegrafa. Oni nisu ni na koji način nezamenljivi za trajnu dobrobit ljudskoga roda. Sad kad poznajemo upotrebu pare i elektriciteta, trebalo bi da budemo u stanju da ih koristimo u odgovarajućim situacijama, nakon što smo naučili kako da izbegnemo industrijalizam. Naša je briga stoga da po svaku cenu uništimo industrijalizam…“ (Šta bi Gandi danas video – eksplozivni razvoj industrijalizma (uostalom bez toga ne biste ni čitali ovaj tekst na način na koji ga čitate – preko kompjutera), eksploataciju bar 99% stanovnika zemlje, eksploataciju koja ljudski rod sve više udaljava od dobrobiti)

“ … Čoveku treba posvetiti najveću pažnju. Tehnologija ne sme težiti ka tome da učini ljudske udove atrofiranim… „ (Ovome komentar ne treba – jer, nažalost, upravo to gubljenje osnovnih fizičkih sposobnosti – ko još danas može „iz mesta“ da preskoči i pola metra, ili da skoči bar metar u dalj – činjenica o smanjenoj oplodnoj moći, o sve većem broju veštačkih oplođavanja žena,… sve to govori da su, kao nekada vatra i voda, sada kompjuteri i svi vidovi industrijalizacije – dobre sluge, ali loši gospodari. A mi smo dopustili da nam zagospodare!)

„… Dok gledam ka SSSR-u (današnja Rusija je samo deo SSSR-a) gde je dostignuta apoteoza industrijalizacije – tamošnji me život ne privlači. Da upotrebim reči Svetog pisma – kakva je korist čoveku ako sav svet zadobije, a duši svojoj naudi? Savremenim jezikom govoreći – ispod ljudskog dostojanstva je da se izgubi individualnost i da se postane zupčanik u mašini…“ (Danas smo, nažalost, svi samo šrafčići sistema, deo velike mašine koju i ne sagledavamo u potpunosti, već se poslušno okrećemo, poslušno misleći da baš tako treba…)

(Sa letka koji su predstavnici 99% Srbije delili za vreme antiGMO mitinga)

Advertisements
Овај унос је објављен под Društvo, Duhovnost, Ekologija, Obrazovanje, Odnos prema životu, Svakodnevica и означен са , , , , . Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Gandi o tehnoligiji

  1. sonjapg каже:

    Rješenje problema sakriveno je u rečenici: „Čovjeku treba posvetiti najveću pažnju.“

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.