Zdravije, a jeftinije – kako?


Danas je „na tapetu“ sledećih 10 „zdravinaca“, a komplet je u tekstu https://noviinternet1987.wordpress.com/2014/10/09/101-zdravinac/:

  1. Jedite manje obroke
  2. Koristite pastu za zube bez fluora
  3. Izbegavajte GMO
  4. Otvarajte prozore
  5. Smanjite nivo stresa
  6. Jedite artičoke
  7. Pravilno dišite
  8. Sunčajte se
  9. Ne koristite izbeljivače za uklanjanje mrlja
  10. “Iščetkajte” kožu pre tuširanja

Ajmo redom.

JEDITE MANJE OBROKE zato što tako manje opterećujete organizam. Naravno, nije važno samo šta jedete, nego i kad i kako. Ako je hrana punovredna, onda je zaista ne treba puno. Naš organizam je čudo prirode (kao i sav živi svet uopšte) koje prerađuje hranu, prosleđuje je tamo gde treba, pretvara je u oblike koji se mogu usvojiti. Ali, kako ni u fabriku ne mogu da uđu bilo kakve sirovine ako žele da proizvedu kvalitetan proizvod, tako ni mi u našu „fabriku života“ (=stomak)  ne bismo smeli unositi svašta. Šta su sve razlozi nepravilne ishrane je velika tema, pa o tome nekom drugom prilikom. Dakle, ako unosimo zdravije obroke (a tek je to tema za sebe) moći ćemo da jedemo manje, pa će to na kraju krajeva biti i jeftinije.

KORISTITE PASTU ZA ZUBE BEZ FLUORA, jer je on jedan od vrlo otrovnih hemijskih elemenata i taloži se u organizmu upropašćavajući ga polako, ali sigurno. Uostalom, čim ih toliko reklamiraju i toliko skupo prodaju, mora to bar izazvati podozrenje. U svim pastama imate i mnogo raznih drugih hemijskih dodataka, a svaki je štetan na svoj način. Problem je u tome što nezdravom hranom oštećujemo receptore ukusa na jeziku i onda nam samo „jake“ paste za zube izgledaju delotvorne, jer jedino njih možemo da osetimo. Alternativa postoji, npr. Shenemil pasta za zube od gline i lekovitog bilja.

IZBEGAVAJTE GMO, jer GMO je ZLO! Za one koji to jedu je itekako zlo. Videli ste, kako izgledaju laboratorijske životinje hranjene GMO namirnicama – sa tumorima koji štrče na sve strane! Nemojte da budete zamorče onima koji GMO proizvode, jer je ono za njih ZLatO.

OTVARAJTE PROZORE jer tumori u zatvorenom prostoru rastu dva puta brže, a ne treba vam ni spor, a kamoli ekspres tumor! Otvarajte prozore, a ne koristite erkondišne – vazduh koji iz njih dobijate nije ni blizu „običnog“ koji je napolju. Ako kažete da je u gradu veliko zagađenje, hajde onda protiv toga da se borimo, a ne da dodajemo erkondišne koji dodatno povećavaju spoljašnju temperaturu, koji svojim stalnim zujanjem štete našim živcima bili mi toga svesni ili ne, koji prave velike razlike u odnosu na spoljašnju temperaturu, pa se doživljavaju temperaturni šokovi, koji su izvor raznih problema sa disajnim organima, jer mogu (ako su filteri prljavi) i da vam ubacuju u stan ili kancelariju ko zna kakve mutante od virusa… A bez erkondišna imate i mnogo manji trošak za struju (kao i za sam erkondišn)

SMANJITE NIVO STRESA – koji god izvor stresa „isključite“, a najlakše je npr. isključiti TV dobićete na drugoj strani, ne samo zahvalnost svog organizma i njegovo bolje funkcionisanje nego ćete se mnogo prijatnije osećati. Nema potrebe za svađama i prepiranjima (vrlo lepe „lekcije“ o asertivnosti kao načinu izražavanja svojih misli, želja i potreba možete naći na više mesta, npr. OLI metoda).

Cin-cin-cin – mali odmor 🙂

Advertisements
Овај унос је објављен под Obrazovanje, Odnos prema životu, Svakodnevica, Zdravlje и означен са , , , , , , . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.