Šta još možete učiniti za sebe i svoje


Unaprediti sopstveni život i život svoje porodice, ali i bliskih ljudi iz kruga poznatih – nije li već to dovoljno da budete zadovoljni?

Nažalost, u ovo današnje vreme nema dobrog bazičnog obrazovanja, a istovremeno ljudi se sudaraju sa milionima informacija, pa bez (dovoljno) znanja i bez svoje volje budu izloženi mnogim na prvi pogled sitnim ili čak neprepoznatljivim opasnostima, čiji se loši efekti onda vremenom gomilaju, tako da se dospeva u razne vidove nezdravih stanja. Život u gradovima je posebno traumatičan jer smo izloženi neprirodnim zračenjima, boravimo previše u zatvorenom prostoru, sedimo kraj kompjutera ili u kolima…

Treba se odupreti zamkama društva zasnovanog na reklamama. Treba promisliti o detaljima i izbegavati razne opasnosti – uostalom, zamislite to kao igricu na kompjuteru – ako u pravom trenutku napravite odgovarajući manevar, ostajete u „životu“ i dobijate bonus poene!

Zbog sopstvenog i zbog obrazovanja svog WordPress „komšiluka“ nastavljam seriju započetu tekstom https://noviinternet1987.wordpress.com/2014/10/09/101-zdravinac/

Evo sledećih deset predloga za unapređenje života (i zdravlja)

  • Nabavite dobar usisivač
  • Izbegavajte da jedete gajenu ribu
  • Izbegavajte pržena jela
  • Koristite saunu
  • Dodajte kokosovo ulje u hranu
  • Koristite prirodne preparate protiv komaraca
  • Koristite himalajsku so
  • Uzimajte po 1000mg C-vitamina svaki dan
  • Izbegavajte upakovanu hranu
  • Nabavite dobar filter za vodu

Nabavite dobar usisivač – zato što većina usisivača one najsitnije čestice prašine samo razbacuje po stanu. Držite u usisivaču uvek čistu papirnatu kesu, a ne neku sa đubretom, makar bila do pola puna, jer će to đubre koje je ostalo u usisivaču kad ga uključite sledeći put da vas zapahne neugodnim mirisom, a to ustvari znači da ste udahnuli i uneli u sebe to nešto nečisto i smrdljivo. Kad smo već kod mirisa, jedan dobar trik je da na pola listića toalet papira stavite 2-3 kapi nekog prirodnog dezinfekcionog sredstva (ulje čajevca je nešto vrlo dobro, a može i ulje lavande…) i dajte usisivaču da to prvo usisa – onda ćete imati prijatan miris u celom (očišćenom) stanu posle usisavanja. Svakako to se radi sa otvorenim prozorom…

Izbegavajte da jedete gajenu ribu – jer ribe gajene u ribnjacima provode svoj vek u lošim uslovima, prskaju ih pesticidima i insekticidima, dodaju im antibiotike, iznutrice njihovih sapatnika bacaju u bazene onima koji još nisu izvađeni za prodaju, a mi to još jedemo i smatramo da je odlično, jer je eto riba „sveža“ i neposredno pre pripremanja izvađena iz bazena… Često ih hrane sa GMO proizvodima – ne, to zaista ne može biti dobro.

Ako negde možete da se snabdete svežom ribom koja nije gajena, onda ćete koliko-toliko bolje proći (za razliku od sirote ribe – sa gledišta te ribe i svih vegeterijanaca :))

Izbegavajte pržena jela – i ne samo njih, nego i roštilj, jer karbonizirano meso sadrži karcinogene materije, dok ulja koja se puše iz tiganja tako prelaze u krajnje nezdrave oblike… Barena (u malo vode) ili pečena porcija mesa će biti manje štetna za zdravlje od pržene šnicle ili one koja je cvrčala na roštilju (a o tome da bilo koje meso zapravo predstavlja leš neke životinje ćemo drugi put – za početak bar pripremite meso na prihvatljiv način). Naravno prženje ne valja ni za krompir – pomfrit je em masna (sa štetnim masnoćama), em prazna hrana (oljušteni krompir je samo porcija skroba – jedini način da od krompira imate vajde, i to ne male, je da ga pečete SA LJUSKOM u rerni, kao i da tu ljusku posle pojedete!), a naravno, najčešće je pomfrit i preterano slan…

Idite u saunu – ne mogu o tome ništa iz ličnog iskustva da kažem, ali mnogi kažu da je vrlo prijatno iskustvo, kao i da je vrlo korisna za detoksikaciju, da visoke temperature ujedno uništavaju razne patogene organizme, da sauna popravlja cirkulaciju, ali da je neophodno piti dosta vode i pre i posle saune. A pre treba proveriti i da li smete u  saunu.

Dodajte kokosovo ulje u hranu – e, a ovo znam i preporučujem i kao hranu i kao sredstvo za negu kože. Odlično se upija u kožu, lepo miriše, a sadrži ne znam koliko dobrih i korisnih materija. Takođe predstavlja jednu preporučenu namirnicu u borbi protiv kandide. I, npr. ako baš nešto hoćete da ispržite, onda to možete na kokosovom ulju, jer se na visokim temperaturama ne pretvara u štetnu masnoću.

I jedan ekstra recept za one koji se sećaju kako je bilo lepo jesti ‘leba i masti 🙂 Za mene je bilo otkrovenje – naravno kokosovo ulje mora biti u čvrstom stanju (za šta je dovoljno da je temperatura prostorije ispod 25 stepeni, ili ostavite na kratko u frižider, pa će se stegnuti). Namažete dakle na kokosovo ulje na krišku hleba (preporučujem integralne beskvasne hlebove, ali može i na neki baget sa hrskavom koricom 🙂 i onda malo potrunite soli i aleve paprike… e-k-s-t-a-z-a 🙂

Tako rado bih to i sad, ali pišem ovo u 11h uveče… ‘ku noć 🙂

 

 

Advertisements
Овај унос је објављен под Obrazovanje, Odnos prema životu, Svakodnevica, Zdravlje и означен са , , , , , , , , , . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s