Otkad sam i zašto protiv demokratije – EUREKA


Prethodni tekst se, zbog misli koja mi je pobegla 🙂 završio naglo, samo odgovorom na pitanje: „Otkad sam i zašto protiv demokratije?“. Odgovor je glasio: „Odavno, zato što je lažna.“

Misao mi se u medjuvremenu vratila – ne znam gde je sve bila, ali je došla radosna i lepo raspoložena :), i učinila da se osećam kao Arhimed i da moram da uskliknem: „Eureka!“.

Tako sad mogu svoj odgovor da obrazložim i malo dopunim. Deo odgovora koji mislim da treba dopuniti je „odavno“, jer to da je „lažna“, to je svima apsolutno jasno.

Dakle, to moje „odavno“ jeste „odavno“, ali nije svesno odavno. Neću, kao političari „preletači“, da tvrdim kako je meni već u vrtiću bilo sve jasno. Naprotiv, pitanjima društva i njegovog uređenja se moja malenkost 🙂 nije tada zanimala (a mislim da ni vrtića nije bilo u mom rodnom mestu – baka me čuvala :)). Meni samo nisu prijale razne stvari, postojalo je neko osećanje da to i tako kako se radi ne valja (moguć je i verovatno veliki uticaj literature u kojoj su glavni junaci bili dobri, pošteni, hrabri…).

Druga stvar o kojoj ovde treba nešto reći je – znacaj obrazovanja. Ukoliko imate grupu ljudi koja o nekom pitanju ima (skoro) sve informacije (zašto se nešto dešava, šta su posledice i sl.) onda oni mogu da pronađu i dobro rešenje i da preduzmu potrebne korake. Naprimer vrlo brze, ako je u pitanju tigar koji ih je pojurio 🙂 Hoću da kažem da su vreme, stil života, veličina grupe parametri koji su u vezi sa demokratijom i koji mogu da dovedu do nje. Obrazovanje pak treba shvatati i razvijati u širem smislu. Obrazovanje NIJE spisak informacija, jednako kao što telefonski imenik nije „Rat i mir“, iako su informacije bitne (a od telefonskog imenika bi se mogao napraviti „Svetski rat i mir“ :)). Obrazovanjem se mora razvijati razmišljanje, pravilan odnos prema sebi, prema drugima, prema prirodi. To sada nije slučaj, tu ne treba nikakav primer. Primena bilo kog oblika sile, nadmetanje i nametanje stavova su nas doveli tu gde smo i pokazuju, između ostalog, da evolucija baš ne ide ka poboljšavanju osobina ljudske vrste – ni fizičkih, ni intelektualnih, ni duhovnih ni emotivnih. Nemojte odmah „skakati“ sa „Da, ali… “ jer ne govorim o vama koji ovo čitate nego o ostalih 99 (a možda i više) procenata populacije.

Zato svako treba u svom domenu, u svom okruženju, pa i na svom sajtu 🙂 da doprinosi poboljšavanju sebe i drugih u oblasti u kojoj to može i ume, trudeći se istovremeno da popravi i ostale svoje osobine…

Želim nam svima puno uspeha u tome 🙂

Advertisements
Овај унос је објављен под Demokratija, Dnevna politika, Društvo, Manipulisanje javnosti, Mediji, Obrazovanje, Odnos prema životu, Svakodnevica и означен са , . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.