Nekad treba sve po spisku…


… ali ne mislim na „onaj“ spisak koji proistekne iz neke ljutnje i/ili nemoćnog besa na nešto ili nekoga, već na spisak poboljšanja sopstvenog života, u svakom njegovom segmentu. Ovo ja sebi takođe stalno ponavljam („Repeticio mater studiorum est!“) – jer da bi se negde nešto unapredilo, treba uvideti da je promena neophodna, bitna, da će dovesti do napretka.

Pa se onda treba odvažiti na tu promenu, pa se onda sećati da je „Navika – jedna muka, a odvika – sto!“, pa onda izdržati u kriznim trenucima i onda, posle nekog izvesnog vremena,  osetiti da je pobeda izvojevana.

Nije lako, al nije ni teško. Jer, kao što reče danas Georgije Nazarov na jednom predavanju (parafraziram): „Pazimo na mašinu za veš, pazimo na auto, znamo pravila njihovog korišćenja, nećemo stavljati ništa loše u te aparate, pa zašto onda u sebe unosimo štetne namirnice?!“

I, da nastavim sa svojim spiskom. Prešli smo pola, sad je na redu druga polovina. Kao što rekoh ovo su saveti sa jednog američkog sajta, tako da ima onih koji nisu baš primenljivi kod nas, ali prenosim i to, uz neka svoja razmišljanja.

51. Koristite organski puter od kikirikija – Kikiriki većinom uspeva u vlažnim klimatskim uslovima, što dovodi do toga da se pri skladištenju i/ili transportu često ubuđa. A buđ sadrži izuzetno opasne toksične materije tzv. afla-toksine koji se ne mogu uništiti termičkom obradom. Takođe se u gajenju koristi i dosta pesticida, tako da u, mnogima, pa i meni omiljenom ukusu, je vrlo često skriveno i mnogo štetnih materija. Zato je najzdravije ako se može nabaviti kikiriki -puter od kikirikija organski gajenog u Valenciji, jer je tamo klima suva  – tako kažu o originalnom tekstu (što se kaže – pošto kupio, po to i prodao).

52. Koristite neotrovne proizvode za čišćenje u kući – Neće mnogo vrediti ako se trudite da detoksikujete organizam, a u kući koristite „kućnu hemiju“ – ostaci tih toksičnih materija se nakupljaju u organizmu preko kože (veš bi trebalo ispirati mnogo, mnogo puta, pa opet da ostane „teške“ hemije iz deterdženata i omekšivača), ali i disanjem (isparenja pri korišćenju sredstava za čišćenje ste sigurno osetili). Sve to opterećuje jetru, slabi imuni sistem i time svakog od nas čini podložnijeg infekcijama.

Zato, naprimer, kupite keramičke kugle za pranje veša, a rastvorom sirćeta i vode (1:1) možete bezbedno očistiti podne i zidne pločice, dok za površine u kuhinji ili za toalet  treba koristiti nerazblaženo sirće.

Kad smo kod sirćeta – u hranu se dodaje jabukovo sirće, i to ono „čisto“, ne treba vam sa mirisom i ukusom borovnice 🙂 (šalim se, ne znam da li su to već izmislili, ali bojim se da taj dan nije daleko!) Možete smatrati da je jabukovo sirće koje proizvodi „Kovačević“ (imate u radnjama „zdrave hrane“) veoma dobrog kvaliteta.

53. Koristite staklene ili porcelanske posude umesto plastike – Vrlo štetna materija BPA (Bisphenol-A) nalazi se u materijalu od kojeg se prave konzerve (one za piće, imate ih u svim radnjama i trafikama), kao i u plastičnim flašama, pa se u sadržaj konzerve ili plastične flaše polako (ili brže, ako je pod uticajem toplote) te štetne materije oslobađaju. Zato, koristite staklenu ambalažu, pijte kafu ili čaj iz porcelanskih šolja… a konzerve koka-kole, ledenih čajeva, gvarana, piva… ostavite direktorima koncerna 🙂

54. Pojedite po jednu jabuku svakog dana – ili, što bi se reklo “An apple a day keeps the doctor away”  🙂 Jabuke sadrže pektin, koji predstavlja vlakno koje čisti telo od toksina, holesterola, teških metala i drugih zagađivača. Naravno, jabuke treba kupovati od manjih, lokalnih proizvođača, one „neprskane“. Izbegavajte one sjajne, voštane – previše liče na jabuku koju je veštica dala Snežani…

55. Proverite da nemate buđi u kući – Buđ je vrlo toksična – niko je namerno ne bi pojeo (mada ekskluzivne stvari kao što je buđav sir neki i jedu), ali je toksična i ako se udiše. Zato treba da dobro proverite sve ćoškove po kući da negde nema vlage i buđi, jer one idu zajedno. Ako se u nekoj prostoriji već može osetiti karakteristični miris vlage i buđi, treba preduzeti energične mere da se to sredi i stambeni prostor bude zdrav.

 

Advertisements
Овај унос је објављен под Ekologija, Manipulisanje javnosti, Obrazovanje, Odnos prema životu, Svakodnevica, Zdravlje и означен са , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Nekad treba sve po spisku…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.