Jardins d’Annevoie


U Belgiji ima mnogo mesta za izlete, bilo da su to mesta sa svojim kulturno-istorijskim spomenicima, bilo da su parkovi, šume, planine, plaže… Od Belgijanaca bismo mogli mnogo naučiti u pogledu organizovanog turizma, jer naša zemlja ima puno prelepih mesta koja vredi posetiti.

Jedan park na pola sata od Belgrada – park Anvua – je jedno od poznatih mesta u Belgiji. Nekadašnji privatni posed na pedesetak hektara je odavno otvoren za posetioce. Ono što je ovde tako posebno je sistem vodoskoka i fontana koje neprestano rade i koriste izvorsku vodu. Voda sa nekoliko izvora je sprovedena u jedan veliki kanal iznad imanja Anvua i po principu spojenih sudova povezana sa mnoštvom fontana, vodoskoka, jezera… Svuda je i puno cveća, ptice se bukvalno nadmeću izvijajući raznovrsne predivne melodije. Mnoga stabla na imanju su jako stara.

Kad se udje na imanje najpre se vide manji vodoskoci i kanali:

285

289Potom se stiže do zamka. On se već vekovima ogleda u jezeru koje ga okružuje sa dve strane. Staze u parku su tako obeležene da se čas udaljujete, a čas približavate dvorcu.290 293Na jezerima ima pataka, labudova (i belih i crnih!) kao i nekih drugih vrsta ptica koje vole da budu pored vode ili u njoj, a ima i riba. Na jednom od jezera ima i lokvanja298Ponegde su fontane u obliku skulptura, a negde su to samo „jeux d’eau“ (bukvalno – igra vode).294Sad smo se ponovo udaljili od zamka i samo jedan njegov deo se ogledao u kanalu:297Potom smo došli i do samog zamka, kome je jedno stoletno drvo pravilo lep, šaren hlad:

299Malo smo provirili i u centralno dvorište zamka (nije za posetioce, jer tu i dalje žive vlasnici). 301U jednom uglu bio je i veliki žbun sa ribizlama, zrelim 🙂 i sočnim (baš mi je prijalo da se poslužim). Ribizle je „čuvao“ jedan paun, koji se malo šepurio pred nama, a onda seo u hlad (bilo je dosta toplo tog popodneva 🙂 – a možda je i ovaj paun znao za „Popodne jednog pauna“ – ja znam samo da takav film postoji 🙂 )303Jedan deo parka je nazvan Minervin kutak i tu je i njena statua:305Minervin kutak se nalazi pratično na obodu imanja, zamak je sad podaleko od nas:306U ovim zgradama je i porodična grobnica familije Anvua307… a put posle vodi pored jezera sa vodopadom i pećine u kojoj obitava neko božanstvo308Iz tog jezerceta se nastavlja kanal, ovaj je malo krivudav, za razliku od većine ostalih309Tu smo bili ponovo sa prednje strane dvorca311… a onda se popeli još malo do tzv. Velikog kanala, gde je ostavljeno da sve deluje potpuno prirodno, kao da nije nastalo delom ljudskih ruku:312Na kraju velikog kanala put je vodio na levo ka velikom jezeru i nizu vodoskoka

315Bila je to vrlo lepa i prijatna, nekako lekovita 🙂 šetnja.

Овај унос је објављен под fotografije, Putopisi, Reportaže и означен са , , , , , , , , . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s