Samo nas razvoj konjarstva može spasti


konji-desktop-pozadine-t19

Svi, manje-više svesno, želimo da nam bude bolje, da stvarno napredujemo. Okrećemo se na sve strane u potrazi za metodama i primerima uspešnosti. A dobro znamo da ne može svako od nas biti Novak, tj. da je on – jedan. I zato ne ostaje ništa drugo nego stara izreka: „U se i u svoje kljuse!“. Ali da to ne bi bila neka raga, moramo se potruditi i stoga – samo nas razvoj konjarstva može spasti 🙂

PS. Jedite ovas (to je prava konjska hrana :), samo što je u pravom konjarstvu poznata pod nazivom zob) – jeftino je, a ima veliku hranljivu i energetsku moć. Nije, i verovatno neće biti GMO još dugo, jer nije u centru pažnje onih koji se time bave.

Ovas u ishrani doprinosi povećanju snage i izdržljivosti, a griva (pardon, 😉  frizura) će biti lepršava, sjajna, zdrava. Koža isto postaje glatkija i lepša (npr. kozmetika Avene se tako i zove jer je latinski naziv ovsa:  Avena sativa).

Evo i dva recepta:

1. Napitak od ovsa

Neoljušteni ovas (ima u prodavnicama zdrave hrane) se samelje u mlinu za kafu. Mera je 5 supenih kašika. Onda tako samleveno ubacite u termos i prelijete sa 0.7 l vrele (može i ključale) vode. Ostavi se (zatvoreno 😉 ) oko 3 sata, a može i preko noći, da bi vas ujutru sačekao odličan „čaj“. Procedite i odlučite se za slatku ili slanu varijantu. Može se, recimo, dodati 2-3 kafene kašičice kakaa i malo cimeta i uzimati sa medom ili malteksom. Ili, malo soka od limuna, malo bibera ili ljute paprike ili šta ko voli od začina. A ukoliko u slatku varijantu dodate mlevenih badema, onda je to više nego super, jedino što ne spada u napitke, nego u hranu posle koje ne bi trebalo bar 3 sata (ali neće vam ni trebati) jesti sledeći obrok, niti piti tečnosti (da se omogući kompletno i kvalitetno varenje).

2. Sarmice od ovsa

Oljušteni ovas se obari (treba mu jako, jako malo vremena, dovoljno je oko 5 minuta da vri, i treba staviti malo vode, tek koliko da „ogrezne“). Za to vreme, ili ako ste spori počnite pre 🙂 naseckajte sitno glavicu luka i narendajte šangarepe. Nećete pogrešiti koju god proporciju sastojaka da uzmete, ali pošto se zove da su sarmice od ovsa, onda neka ovsa bude malo više 🙂 Lepo je da se malo pobiberi.  Listove zelja bi naravno prvo trebalo oprati, a onda zavijati sarmice. Poređajte ih u posudu, dodajte (ako nije ostalo od kuvanja ovsa) malo vode i kuvajte opet samo nekoliko minuta. Ostavite poklopljeno da se prohladi i prelijte (kad je prohladjeno) maslinovim uljem.

Varijanta (za lenje i za mene 🙂 ) umesto da zavijate sarmice, iseckate zelje, stavite ga na prethodno napravljenu smesu i dodate malo vode i kratko prokuvate. Može i bez kuvanja, ostavite poklopljeno, vrelina kuvanog ovsa će „skuvati“ sve ostalo.

Varijanta (za naprednije vegeterijance) umesto da obarite ovas, ostavite ga preko noći natopljenog u vodi i posle dodajte povrće i (eventualno) obarite. U prohladjeno se dodaje ulje i još neki začini koji su vam po volji.

Advertisements
Овај унос је објављен под Odnos prema životu, Svakodnevica, Upoznaj samog sebe и означен са , , , , , , , , . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s