Ima li išta pošteno u ovoj zemlji? (Razmišljanja osiromašenog građanina)


Ustvari, nije ni čudno što smo osiromašeni, koliko su osiromašenog uranijuma bacali po nama pre 16 godina… da je bar bio obogaćeni uranijum, gde bi nam bio kraj! Imali bismo možda i krila…

Moj vapaj iz naslova izazvala je jedna „akcija“, jedna u nizu akcija koje bi trebalo da poprave ovo ili ono, da omoguće da kupite ovo ili ono… Sad će se izgleda i po kućama živeti samo od akcije do akcije 😉 koji kontinuitet, koji rad i trud?! Akcija, tebra!

Dakle, u jutrošnjoj akciji 😉 snabdevanja hranom, svratim u prodavnicu koja je nekad bila nečiji špajiz, pa se, jelte zato zove „Biošpajiz“ 🙂 Špajiz je starinska reč, germanizam. Naša reč  bi bila – ostava, ali je glupo da se radnja zove „Bioostva“, zar ne? Dosta su skupe stvari koje se tu prodaju. U nekoj drugoj „zdravoj hrani“ možete neke stvari naći jeftinije, ali ovi su, istini za volju, dobro snabdeveni… OK, nije tekst o njima, pa neću više ni da ih hvalim ni da ih kudim.

Zapazim kod njih u izlogu reklamicu za penzionersku karticu. Hm, moguća ušteda? Ajde da se raspitam… i mladić koji tamo radi dade mi koverat sa reklamnim materijalom i formularom koji treba popuniti. Kaže, ne plaća se poštarina, samo ubacite u sanduče i kroz tri nedelje dobijete karticu, a posle kod nas uvek sa tom karticom imate 5% popusta. OK. Uzmem ja taj koverat, obradujem se što tako nešto postoji… još ni ne naslućujem šta ima u tom formularu.

Prvo zapazim jednu * i pored nje piše kako oni neće zloupotrebiti moje podatke, al da će mi slati reklamice da me kao upozore š’a ima novo… Ajde de, privatnosti uz internet i mobilne telefone, uz sigurnosne kamere ionako nema.

Nastavim da čitam. Hvale se oni kako imaju puno firmi koje vlasnicima takvih kartica daju popust. Bacim pogled – i Pozorište na Terazijama, i Madlenijanum – lepo, mislim se ja, eto mene i u pozorištu koji put…

Hvale se kako je dovoljno samo da pokažete karticu i da dobijete od 5 do 50% popusta, kako u kojoj od navedenih firmi ili ustanova…

A onda: uplatite 186 din za troškove pravljenja kartice (gde nađoše baš takvu računicu!?)

Dobro, ajde, da im dam toliko… kad, sledi tabela – mesečno održavanje! To valjda oni meni glancaju karticu 🙂 ako su mi ruke prljave, pa izmastim karticu, šta li? I tu nastupa ta divna korektnost našeg savremenog, politički korektnog društva – u zavisnosti od visine penzije plaćate  sve više za „mesečno održavanje“.

I sad, naprimer, neko treba da plaća mesečno 126 dinara (šestica im je izgleda omiljen broj). Koliko taj neko treba da kupi stvari, sa popustom od napr. 10% da bi „isplatio“ tu članarinu? Treba znači da potroši 1260 din samo da bi „otplatio“ članarinu, pa tek onda ostalim kupovinama da stvarno nešto i uštedi. Možda je sve to nekom i sitnica, ali je meni bilo muka od te njihove samohvalisavosti i izveštačene ljubaznosti sve sa ciljem da se tamo neko bogati na račun siromašnih. Jer, koliko će ljudi kazati, pa šta je to 126 dinara mesečno, što da im ne platim? Da li te pare idu onima koji daju popuste ovoj kategoriji kupaca? Mislim da ne. Mislim da je njihova osnovna logika da je bolje imati više kupaca i od svakog naplatiti nešto malo manje, nego imati malo kupaca koji će plaćati mnogo?

Uh! Ne mogu dalje – jer na šta god da pomislim – svugde neki nameti pod firmom da je to za naše dobro. Svuda gomile bespotrebne robe, nezdrave hrane, šund-literature… Ali to nam je dostupno, „šta se tu može“, „živimo kako drugi hoće“… „Biće bolje“ se ne čuje više često ni u konvencionalnim dijalozima, osim ako je jako ironično obojeno…

Ima li išta pošteno u ovoj zemlji?

Advertisements
Овај унос је објављен под Demokratija, Dnevna politika, Društvo, Obrazovanje, Odnos prema životu. Забележите сталну везу.

5 реаговања на Ima li išta pošteno u ovoj zemlji? (Razmišljanja osiromašenog građanina)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.