Akcija (?!) – Pomozimo porodicama u vantelesnoj oplodnji


Znam da ima i prečih stvari kojima treba da se bavim, kao i da ima previše onoga na šta nepotrebno rasipam(o) svoju pažnju i vreme, ali gornji poziv za „akciju“ na jednom velikom bilbordu u gradu ne mogu da ne komentarišem. Ono – na lakat da progovorim!

Reklamu su stavili neki proizvođači industrijskih sokova. Kao, vide se dva-tri litarska pakovanja soka i preko svega taj natpis. Možda čak piše „… porodicama u programu vantelesne oplodnje“. I šta sve oni hoće time da kažu, a šta su (bar meni) rekli?

Hoće da kažu kako su njihovi sokovi dobri, što je uvek diskutabilno u toj masovnoj proizvodnji, jer je dosta da bude malo buđi na nekom od hiljada plodova, pa da ostane dovoljno tih otrova neobičnog naziva – afla-toksina, koje nikakva pasterizacija ne može da ubije. Takođe, ta ista pasterizacija ubija i ono malo dobrog što je u voću ostalo posle prskanja. Dakle, taj deo poruke treba odbaciti.

Drugo, hoće da kažu kako su oni „društveno svesni“ ili kako se to već zove, i da će odvajati neku svotu za taj program pomoći društvu.

I šta sad (ne želeći uopšte da se igram sa osećanjima onih koji žele potomstvo) tu imamo? Neka sadašnja deca će piti takve sokove i jesti drugu industrijsku hranu (u ovoj našoj zemlji koja još uvek ima šansu da proizvodi zaista zdravu hranu), živeti u sve zagađenijoj sredini (čemu će doprinositi i proizvođači tih sokova), i tako će sve manje prirodne moći sticanja potomstva imati… I onda će, u kategoriji najcrnjih prognoza autora naučne fantastike, roditelji šetati pored tankova sa „bebama“ u prenatalnim fazama, od oplođenog zametka, preko nekoliko meseci starih fetusa do onih od 9 meseci i sa radošću i nestrpljenjem čekati da beba isklizne iz tanka u njihovo naručje…

I svi će biti zadovoljni i (blesavo) sretni do kraja života, kad će ih neke druge cevi usisavati i distribuirati po krematorijima najnovije generacije za čiju će konstrukciju neke druge fabrike nekih drugih sokova napraviti akciju, da pomognu izgradnju…

Nama treba samo jedan program, samo jedna akcija – čišćenje đubreta na svim nivoima:

(1) od onog koje leti ili se kotrlja ulicama (kese, papiri, plastične flaše, konzerve piva, gvarana, koka-kola… ),

(2) preko onog u vazduhu (od neispravnih auspuha, kotlarnica, fabričkih dimnjaka, erkondišna,… i potenciranog uništavanjem šuma i drveća ),

(3) kao i đubreta kojim su zagađene reke i kanali (od kanalizacije, od fabrika, od pesticida na njivama, tu je stiglo i ono pod (1)…), đubreta kojim je zagađeno zemljište

(4) đubreta u obrazovnom sistemu

(5) đubreta u zdravstvenom sistemu

(6) đubreta u društvenom sistemu (političari, ekonomija, informacije… )

Uh… ima da se radi, ali to je jedina akcija kojom ćemo preokrenuti tok i prestati da se kotrljamo nizbrdo. I to nije nemoguća misija. Svako od nas itekako može i treba da doprinese u svakoj od navedenih stavki, kao i u svemu ostalom što treba popravljati. A što se kaže i što je istina, svi znamo šta ne valja.

Treba samo da shvatimo da je najgore od svega – ne raditi ništa na popravljanju stvari, biti rezigniran pod gomilom đubreta.

Advertisements
Овај унос је објављен под Dnevna politika, Društvo, Ekologija, Manipulisanje javnosti, Mediji, Obrazovanje, Odnos prema životu, Svakodnevica, Zdravlje. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s