Povratak u detinjstvo


Zamislih se malopre nad tekstom WordPress komšinice Rade https://sonaticinkutak.wordpress.com/2015/12/07/ocekivanja/

Kaže – ne želi više lažna obećanja i šarene laže

Prva misao mi je bila: „A da li ih iko želi?“ i zagledam se u tu njenu rečenicu i ispliva između redova jedno čudno mišljenje  – da zapravo mi svi žudimo za trenutkom osećanja radosti kad nam (lažna) obećanja naprave za tili čas kule i gradove u mašti,  i da svi ozarenih lica gledamo u šarene laže. Čak i oni najciničniji među nama, čak i oni „antiprotivni“, bez obzira šta govore i rade su u dubini duše (ako im je još toga ostalo, progovori cinik u meni 🙂 ) deca. I svako bi zapravo dao i kožu s leđa da bude u onom bezbrižnom periodu, u kome se ne misli na političare, ratove, bede, gladi, bolesti… nego se jednostavno i bezazleno igra, trčakara, sedi u bakinom krilu i mazi se…

Naravno i političari i bogataši to isto žele, ali su oni napravili zamenu teza i misle da će im pare i moć da drugima oderu kožu s leđa doneti željeno olakšanje i smiraj.

I opet samo u jednom vidim rešenje – a to je sistem sasvim drugačiji od ovog u kome smo.

I opet i mislim i kažem, tj. u ovom trenu pišem 🙂 – poješću ovaj laptop do poslednjeg čipa, javno i nasred Terazija ako mi neko kaže da moraju da postoje ratovi, da mora da postoji beda, da mora biti političara, da mora biti korupcije… To što mi ne znamo za bolje, to što mnogi aminuju stanje koje je (i čak se, nažalost i opravdano boje da ne bude gore) to sve ne znači da bolje nije moguće.

Političari i bogataši će se svakako opirati konceptu drugačijeg društva (ukoliko iko od njih i čita tekstove na WordPress-u) jer time gube ono što misle da im je smisao života. Konceptu drugačijeg društva će se opirati i svi poltroni, kojih ima mnooooooooooooogo više nego što mislite, jer pod poltronima podrazumevam sve one koji se ulaguju „višem“ od sebe, nadajući se (svesno ili ne) da time sebe obezbeđuju. To su vam, moram ovu digresiju da napravim, i oni sasvim mali dečaci ili devojčice koji ponavljaju roditeljske govorne šablone – sigurno ste ih ne jednom čuli, kako starmalim glasom opominju brata, sestricu, druga… ili ih grubo cimaju da nešto ne rade…

Nama trebaju deca (sa) Letnjeg igrališta (https://letnjeigraliste.wordpress.com/) i Zmajkina deca (https://zmajka.wordpress.com/) i majke i očevi te dece (svakako i hvala Bogu to nisu jedini primeri, ali su mi ovi poznati sa WordPress-a, pa ih zato ovde i navodim).

Nama trebaju normalna deca normalnih roditelja da bismo i samo mogli da se „vratimo“ u detinjstvo, a to znači da živimo normalnim životom, ispunjenim normalnim radostima, da imamo ono što nam normalno treba – hranu i krov nad glavom… a ne da se za to borimo u grču kapitalističko-demokratske svakodnevice u kome decu već od malih nogu učimo nadmetanju, lažima, nametanju prava jačega i svim drugim nemoralnim, nehumanim postupcima.

I zato nama svima treba sistem života koji će nam omogućiti – povratak u detinjstvo.

Povratak u detinjstvo ovde znači povratak u sistem ljubavi, pravde, humanosti… pravog hrišćanstva u smislu svesnog služenja moralnim normama (umesto služenja nemoralnim političarima i „velikodostojnicima“ kako svetovnim tako i crkvenim). A možete shvatiti i ovako:

„Тек ће у комунизму, у коме је укинута приватна својина и на њој изграђена патолошка личност капиталистичког човека, бити оживотворени еманципаторски потенцијали хришћанства. Тек ће се у комунизму хришћанство вратити својој изворној суштини. Комунизам је оживотворена бит изворног хришћанства. Тек ће у комунизму племенити лик Исуса Христа засијати пуним сјајем.“                            

(ceo tekst pod naslovom „Ponovni dolazak Isusa Hrista“ je na https://ljubodragsimonovic.wordpress.com/)

Advertisements
Овај унос је објављен под Demokratija, Dnevna politika, Društvo, Duhovnost, Manipulisanje javnosti, Mediji, Obrazovanje, Odnos prema životu, Svakodnevica и означен са , , , , . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.