Temelji zdrave ishrane – ili kako se dobro hraniti za male pare (ako niste poslanik da jedete u skupštinskom restoranu za male pare)


Dobro – naslov smo stavili provokativan 😉 Da vidimo malo ko nam se upecao…

Prvi je u sopstvenu mrežu upao autor teksta. Da li je rupa za temelj bila neobeležena, da li je autor nepažnjom kopajući za druge jamu – sam u nju pao? Nit je rupa bila neobeležena, nit je autor nepažnjom u nju pao dok je kopao (slovenska antiteza!) već  je autor namerio da spasava svet!

Svet se doduše (i za sada) tome opire… E, tu mora da dođe jedan stari vic, makar što ću ponovo morati praviti uvod i objašnjavati to o spasavanju sveta! Bio, dakle, neki čovek nezadovoljan svojim bračnim životom, a nije znao kako da se otarasi žene. Raspitivao se levo-desno i dobije od jednog poznanika savet: „Samo ti na nju navali i dobro je …, ima da umre za mesec dana!“ I počne ovaj da primenjuje recept! Prošla prva nedelja, prošla druga – žena živa, živahnija nego ikad ranije, sve ide po kući i pevuši, vredna, raspoložena… a ovaj jadnik sve slabiji. Sretne ga njegov savetodavac, pita kako je žena, a ovaj će njemu: „Eno je kod kuće, peva sirota po ceo dan i ne zna da će za dve nedelje da umre…!“

A to vam je otprilike i situacija sa spasavanjem sveta – svi se lepo zabavljaju i ne haju za moje namere da ih spasavam 🙂 Uz to, što bi rekli stari Latini: „(Medice) cura te ipsum!“ tj. prvo na sebi i kroz svoje rezultate pokaži da znaš šta radiš… A ja znam da još ništa ne znam, i uzevši u obzir koliko je to sve veliko, čini mi se da samo tumaram po tamnom vilajetu sopstvenog života, sve po principu: „Ko uzme kajaće se, ko ne uzme – kajaće se!“

A istovremeno – dobro rešenje mora biti jednostavno, a moćno u svoj svojoj jednostavnosti. Mora biti razumljivo, primenljivo… Mora postojati ona neka tačka oslonca koju je (čini mi se) Arhimed tražio, kad je hteo polugom da pomeri Zemlju. E ta tačka oslonca u promeni pojedinca, a potom i sveta 🙂 mora biti tačka koja mu, i pojedincu i svetu, daje snagu. A naš narod od davnina govori: „Snaga na usta ulazi!“ Prema tome – prvi korak mora biti ishrana.

Za početak ishrana ona „obična“, fizička, tipa – ‘leba, masti i aleve paprike… Posle dođe i snaga intelekta i duhovna snaga… Zapravo se u jednom momentu te tri snage počinju preplitati i spiralno uvijati jedne oko drugih, kao spirala DNK – stvarajući život. Onaj lep život, ono „nešto“ što bi svako hteo i ze sebe i svoje i naravno za sve druge dobre ljude. Neću sad na tu stranu filozofiranja – koliko je zlo svojstveno čoveku i koliko ga u njemu ima. Nećemo sad o tim negativnim programima i stereotipima. Jeste da su zbog nečega morali nastati, ali ih je pre svega potrebno, a nije (preteško) prepoznati i zatim preformulisati. Ne mogu sad dalje tu temu širiti, doći će i ona na red, sa primerima negativnih programa, njihovim prepoznavanjem i preformulisanjem („Kako raščiniti zle čini“ mi se čini kao dobar naslov takvog teksta).

Da se vratimo na hranu („običnu“) i naslov ovog teksta. Ono što hoću da objasnim je da se sa malo para može jako dobro i kvalitetno jesti, a to brzo utiče na kompletno poboljšanje psiho-fizičkih sposobnosti. Rezultati mog eksperimentalnog, šestomesečnog perioda zapisivanja troškova i jelovnika pokazuju da se sa 11-15000 dinara mesečno može obezbediti vrlo bogat jelovnik i u smislu hranljivog sastava i u smislu obilnosti. Dodatno stiče se samopouzdanje i zbog nezavisnosti od opterećujućeg svakodnevnog trčanja u nabavke, i neko specifično osećanje slobode, za sad ne umem da ga nazovem preciznije (spada u one neopišljive stvari 😉 )

Nastavak sledi – sa konkretnim podacima o troškovima i jelovniku…

PS. Biće reči i o tome da se odlični rezultati mogu postići i sa mnogo manje para – ali ne tako  da se postane političar i ide u skupštinski restoran za male pare, ili na svečane prijeme za džabe… 😉

Овај унос је објављен под Društvo, Obrazovanje, Odnos prema životu, Svakodnevica, Upoznaj samog sebe, Zdravlje и означен са , , , . Забележите сталну везу.

2 реаговања на Temelji zdrave ishrane – ili kako se dobro hraniti za male pare (ako niste poslanik da jedete u skupštinskom restoranu za male pare)

  1. malabreskva каже:

    Čekamo nastavak, da opravdaš naslov 😉

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s