Temelji zdrave ishrane (još malo filozofiranja pre jela ;) )


Dok se spremaju obroci :), da malo popričamo…

Šta su sve pokazatelji da neka hrana nije punovredna, odnosno da nečiji sistem ishrane (malo) škripuće?

Mnogo je moćnih pokazatelja koje nam daje sopstveni organizam. Tako da ako:

a) hranu prebrzo jedete

b) dodajete još i još (ne samo one perece sa tim imenom 😉  nego i sve ostalo)

c) osećate težinu i tromost posle obroka

d) imate problema sa koncentracijom

e) imate problema sa kosom (ako je osedila, ako se proredila)

f) imate problema sa kožom (previše suva, previše masna, staračke pege, …)

g) imate problema sa zubima, očima, potencijom, PMS-om, …

u svemu tome je hrana jedan od uzroka, a najčešće glavni. Takođe, ako se nervirate, svađate… imate burne promene raspoloženja, glavobolje,… ma šta god vas muči dok ovo čitate, uzrok mu je u hrani.

Naravno, naš organizam je jedna izuzetna tvorevina i može da izdrži jako, jako, JAKO mnogo maltretiranja kome ga izlažemo, ali se u nekom trenutku „umori“ od te stalne borbe sa sopstvenim gazdom, tj. našom ludom glavom.

Ne preterujem, niti je to što kažem nešto novo – davno je rečeno: „Svako je kovač svoje sreće…“, a ja jedino na to dodajem „… samo su nakovnji različiti!“

Vratimo se za trenutak na hemijsku laboratoriju skrivenu u svakom od nas. Taj izuzetni sistem itekako dobro i brzo prepoznaje šta dobije kao hranu ili napitak. To ide brzinom munje, tako da ako je npr. beli hleb deo vašeg obroka, analiza odmah pokazuje da unosite vrlo malo korisnih sastojaka, recimo 15-20% (neću da obeshrabrujem previše od prve) i zato traži da pojedete ne jednu neko 5-6 kriški hleba. Kad smo već kod hleba, stvari stoje otprilike ovako: što je hleb „lepši“, vazdušastiji, mekši, to manje vredi, a onaj ko to jede samo može očekivati da će biti bledunjav, mekan, debeljušan i umesto struka imati ispupčenje kruškolikog oblika 😉 Sad naravno, oni koji se zanimaju lovljenjem stvarnih ili zamišljenih grešaka u nekom tekstu, kažu: „Aha, a moj majstor (Pera Perić, moler ili mehaničar ili … ) jede ‘leba i parizera i vitak je! Ha!“ E, ali majstor-Pera ne sedi uz kompjuter ili u kancelariji sa veštačkim osvetljenjem i pored kompjutera… bavi se fizičkim radom (a teško da bi se debeo i mogao na skele ili merdevine penjati). Ovom malom majstorskom digresijom 🙂 hoću da kažem da svakako ima više elemenata koji utiču na nečije zdravlje, ali i dalje važi – ishrana je jedan od najvažnijih elemenata.

Izuzetno je važna, teško da se može dovoljno naglasiti koliko, i ljubav – ljubav u porodici, ljubav onoga ko sprema obroke prema onima koji će u njima uživati, ljubav čoveka prema samom sebi (a ne autodestrukcija kroz piće, obilje slatkiša, preteranu upotrebu konzerviranih stvari, mesa… ). Da li vam je potrebno išta da jedete dok ste uz voljenu osobu? Doduše, možda apetit za nežnostima „ubija“ onaj drugi apetit, apetit za hranom, ali i to je opet jedna posebna, velika tema. Mada, u najkraćem – svaku potrebu: fizičku, duhovnu, intelektualnu, emotivnu treba utoliti odgovarajućom hranom, i sve to treba da bude uravnoteženo da bi se čovek pravilno razvijao.

Uravnoteženost u ishrani je veoma bitna. Kvalitet ishrane je veoma bitan – svako će se pobuniti ako umesto kvalitetnog dobije loš benzin, pa mu auto „štuca“ – a ako umesto kvalitetnog napitka dobijete neke kole i „energetske“ napitke i vaše telo zbog toga trpi i pati… šta ćete mu reći? Teško da ćete se izviniti – velika je šansa da ćete poručiti još jednu turu tog istog bućkuriša i sručiti u sebe još šećera, još sumnjivih hemijskih sastojaka…

Tu dođe „čuveno“ pitanje: „Pa kako ću u društvu?!“ E, vala ne znam! Ako je preče „društvo“ od sopstvenog zdravlja i života, ako u tim najglasnijim zagovornicima konzumerističkog društva ne uočavate koliko su prazni i nesigurni u sebe da moraju da vam se rugaju ako poručite cedjenu pomorandžu (bez šećera) dok oni piju koka-kolu – e, onda nastavite… Samo da znate da je moguć i ovaj scenario: vi se „navučete“ na koka-kolu, jer to pije glavna faca u društvu, a onda taj preokrene i počne da pije šveps (znate ono: „nije za dečake, samo za prave muškarce“), i taj će se onda rugati svima koji piju koka-kolu… Ima jedan jako dobar tekst na tu temu (bio je duže vremena među najčitanijim na WP) u kome jedan profesor ekonomije pita studente šta je to što održava kapitalizam. I posle raznih studentskih pokušaja da nadju rešenje, profesor ima kaže da kapitalizam održavaju – budale!

A jedan deo naše gluposti, nesposobnosti za učenje i/ili rezonovanje dolazi upravo od – hrane. Kao što auto ne može daleko stići sa lošim benzinom, tako ne možete ni vi daleko stići sa lošom hranom:)

Čovek je ono što jede. Takođe je ovaj iskaz tačan i ako slovo „d“ zamenite slovom „b“, ali tema nam je hrana.

Stoga, ako hoćemo sebe da izgradimo, moramo dobar temelj imati… I, ono što su davno stari rekli: „Snaga na usta ulazi!“ – je lako dopuniti: dobra hrana daje dobru snagu.

Da bi neko postavio dobar temelj, ako ga nema, on mora da bude prilično siguran u to da hoće da i postavi temelj i da napravi neki svoj hram… Ništa ne vredi samo zamisao u vazduhu, ništa ne vredi samo nacrt, ništa ne vredi začeprkati malo i shvativši da sve zahteva doslednost i odlučnost, kazati: „Ma ko će s tim da se gnjavi… „, sesti pred televizor ili računar i dosledno i odlučno 😉 posegnuti za džinovskom kesom čipsa… I, pošto za drugo neće ni znati, misliće da živi u najboljem od svih svetova… Braniće ga svojim, nažalost verovatno ne mnogo dugim, životom… Hm, počinjem da zatamnjujem tekst 😉 Ako se sećate „Pustolova“ – to je kao ono kad on pusti mrak iz slavine… Vreme je dakle danas za počinak…

Nastavak sledi 🙂

Advertisements
Овај унос је објављен под Društvo, Ljubav, Manipulisanje javnosti, Obrazovanje, Odnos prema životu, Svakodnevica, Upoznaj samog sebe, Zdravlje. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.