Tzv. osvrt na izbore, jedan od milion :)


Zapravo pretpostavljam da je komentara po „društvenim mrežama“ (nekad se, u manjim sredinama, to zvalo ogovaranje 😉 ) bilo mnogo, počev od onih koji su namerno podgrevali atmosferu radeći za ovu ili onu stranu do onih koji su pokušavali da nekim argumentima razbiju taj predizborni mrak.

Pošto su izbori prošli, što se kaže – tako kako su prošli, onda je očigledno da moj komentar ne spada ni u jednu od dve prethodne kategorije. Takođe ne spada ni u kategoriju „naknadne pameti“, što će, nadam se, biti jasno do kraja teksta.

Moj komentar je u vezi sa onim što napisah na glasačkim listićima, a na njima, od silnih imena ;), baš nije bilo mesta da se teza razradi, a i sumnjivo bi me gledali dežurni da toliko dugo ostanem u glasačkom „boksu“ 🙂

Dakle, kao što se može utvrditi 🙂 pregledom glasačkih listića na izbornom mestu br. 47 u Beogradu, na jednom belom i jednom zelenkastom listu pisalo je:

“ глуп је свако ко гласа за било кога од ових „

A evo i zašto „stojim iza tog stava“.

Da pođemo izokola, da pođemo od porodice, te, tzv. ćelije društva. Neka od ćelija je manja, neka veća, neko je u samici :), neko u zajedničkoj sobi. Pa vas pitam da li biste se mogli (lako) opredeliti da nekom svom date da u potpunosti raspolaže vašim životom. Skoro sigurno da ne. I tu, u porodici, to i ne treba – ako ima ljubavi i sloge, onda ćete se dogovarati, razumeti, pomagati… i kao celina napredovati, lepo živeti.

A šta radimo tzv. glasanjem na izborima za ovu ili onu partiju? Dajemo im pravo da raspolažu našim životima. Mi za njih predstavljamo broj, ili statističku grešku 😉 . Oni nas ne vole, ne razumeju, ne podržavaju, ne pomažu… Oni teraju svoju priču (a da izvinete, znamo kako je kad su mačori  ili kerovi u teranju). Njih narod ne interesuje.

Eto zašto smatram da je glup svako ko glasa za bilo koga od onih sa izbornih listića.

Najviše što se tu naizgled može postići je da se izabere manje zlo. A zlo je uvek zlo, bez obzira koliko je. To što je uobičajeno (način života) ne znači da je dobro. Navika je jedna muka, a odvika sto – davno je to rečeno. I stoga verovatno niko nema petlju da okrene leđa sistemu kakav je i da započne život dostojan čoveka. Vekovi navika su za nama  i praktično smo genetski modifikovani da bivstvujemo na zemlji na ovaj način, upetljavajući se sve više u zamke potrošačkog društva i kvazidemokratije.

Napraviti novo društvo nije zapravo tako teško, ali smo skloni da povlađujemo vlasti i tzv. autoritetima (to je posledica pogrešnog vaspitanja i obrazovanja) i da tvrdimo da drukčije ne može, nego da baš mora ovako… Je l’ baš mora?

Овај унос је објављен под Demokratija, Dnevna politika, Društvo, Izbori, Manipulisanje javnosti, Mediji, Obrazovanje, Odnos prema životu, Svakodnevica. Забележите сталну везу.

3 реаговања на Tzv. osvrt na izbore, jedan od milion :)

  1. Slažem se sa tobom… ja stalno pričam , da nismo mi tu da povlađujemo političarima i da im služimo..Oni su u našoj službi! Imam i sličice sa tim tekstom.. Oni nama služe. ! Pobrkao narod lončiće!

  2. Shonery каже:

    Ako se razbudimo, setiće se ko kome služi… Mada, ljudi se nisu razbudili već 2-3000 godina(izuzev indijanaca, vikinga i sl.)….

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.