Šta je rekao Mark Tven o vladi


We have the best government that money can buy.  (Imamo najbolju vladu koja se novcem može kupiti.)*

E, sad, naravno nije on mislio na ovu našu sadašnju vladu, ni na sadašnju američku, nego na neku ondašnju, kojoj je bio savremenik… ali je, što se kaže, pogodak „u sridu“. Kako je to i lepo i strašno. Lepo je kad se neka misao iz davnih dana svojim čudnim i nedokučivim putevima pojavi u našem vidokrugu, pa nam bude milo kako je vanvremenska, opšteprimenljiva… A strašno je što se ništa ne menja (osim deviznog kursa 🙂 ) u istoriji ljudskog društva – mržnja (što i nije tako strašno dok ne počne i da dela), odsustvo saosećanja sa drugima (i u dobru i u zlu – u dobru, jer štrecne žaoka zavisti, u zlu – jer se javi misao – dobro da se meni i mojima nije ništa desilo), posesivnost, opsesivnost, nadmetanja i nametanja svojih „idealnih“ modela drugima (reče mi danas jedan komšija kako su u srednjoj školi u jednom susednom gradiću ukinuli smer za kuvare, a uveli smer za informatiku – to kao da im deca ne idu od kuće. To je naravno banalan primer, ali, kao što reče Bernard Šo: „Gospođo, utvrdili smo da ste kurva, samo da utvrdimo cenu!“**, sve izađe na isto – laž je laž, bila velika ili mala, zlo je zlo, bilo veliko ili malo)

Evo još nekoliko citata koja su mi večeras prijali, a ako hoćete još, imate do mile volje na   https://www.brainyquote.com/quotes/quotes/m/marktwain379067.html

Truth is the most valuable thing we have. Let us economize it.
(Istina je najvrednija stvar koju imamo – moramo je stoga štediti)

The human race has one really effective weapon, and that is laughter.
(Ljudski rod ima jedno stvarno moćno oružje – a to je smeh)

Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect. (Kad god primetite da se slažete sa većinom, vreme je da stanete i razmislite.)
When your friends begin to flatter you on how young you look, it’s a sure sign you’re getting old. (Kad vam prijatelji počnu laskati kako ste mladoliki, to je siguran znak da postajete stari.)

Thousands of geniuses live and die undiscovered – either by themselves or by others. (Hiljade genija ostaje neotkriveno – ili ih ne primete drugi ili ne primete ni oni sami)

*… a što se tiče para i Bitlsi su u pravu:https://www.youtube.com/watch?v=uxha1IUsSPI

**… priča se da su u nekom društvu razgovarali o vođenju ljubavi za novac i da je jedna gospođa rekla da bi to i učinila za milion dolara. Onda je DŽ.B. Šo počeo da je pita da li bi pristala i za manje para, na šta se ona uvredila: „Zaboga, za šta Vi mene smatrate?!“, a on je onda rek’o to što je rek’o)

Advertisements
Овај унос је објављен под Društvo, Obrazovanje, Svakodnevica и означен са , , , , , . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s