Intervju nedelje – ministar zdravlja i socijalne politike Robinsonovog ostrva


G. ministar se zahvalio WordPress-u na interesovanju za život na pustom ostrvu i ljubazno odgovorio na naša pitanja.

WP:  Da li će uskoro biti povećan broj stanovnika Vašeg ostrva, g. ministre?

M:  Bože zdravlja, videćemo, nadamo se najboljem i mislimo da su naši planovi realni. Naime, kao što znate naša vlada pomaže sve kojima je pomoć potrebna, ali jedno je sporadično pomaganje, a sasvim drugo pružiti dom nekome ko ga nije ni imao.

Vaši čitaoci su mogli da vide jednu od humanitarnih aktivnosti g. Robinsona (https://noviinternet1987.wordpress.com/2017/07/04/robinsonove-slatke-muke-i-poseta-komsiluku/), a sada je u izgledu nastavak te akcije u većem obimu. Robinson je kasnije odlazio do mesta gde su bili mali kučići, ali njih više tamo nije bilo, niti su se čuli njihovi glasići (a vrlo prodorni su znali da budu) pa Robinson više nije ni išao u taj čestar. A nedavno su se, pre tri večeri, pojavili „mališani“ iz šume, i za sada su tu. Došlo ih je troje, dva „dečaka“ i jedna „devojčica“. Od domorodaca smo čuli da im je neko ubio kerušu, njihovu majku, jer je, očigledno nemajući šta da jede, počela da krade kokoške… Još bar jedno štene je ostalo u životu jer ga je prihvatila jedna porodica kad su ga videli na putu kod šumarka.

Naši, nadamo se, ako sve bude u redu budući stanovnici ostrva će se zvati Kiki, Riki i Beki. Beki je mala ženka, svetlijeg krzna, a „momci“ su boje starog zlata 🙂 Lokalni veterinar je obavešten, pa će doći da bi im dao potrebne vakcine, jer želimo da im pružimo zdrav život, bez rizika po pitanju zdravlja.

Štenci su po vrsti najbliži retriverima (dve porodice domorodaca imaju retrivere-mužjake: Medu i Vučka 🙂 ), pametni su i razumeju šta im se kaže, ne odlaze sa ostrva. Oni su rođeni slobodni i kod nas neće dobiti lanac oko vrata i 5-6 metara dugu žicu da se vuku s kraja na kraj zvekećući lancem, niti će dobiti boks od dva kvadratna metra ograđen žicom… Nadamo se da će to umeti da cene i da će razumeti. Mi ih vezivati nećemo…

Toliko za sada o mogućem povećanju broja stanovnika ostrva. Svakako ćemo Vas izvestiti o daljim dešavanjima.

WP:  Hvala. Za mališane bi to bio hepiend, nadamo se, zajedno sa našim čitaocima, da će sve da bude dobro i da će mališani lepo da odrastu. Recite nam nešto i u uticaju vrućine na ostrvo, kako Robinson podnosi ove previsoke temperature?

M:  Eh, da se našalim, Robinson vam može dati proveren recept: „Kako pasti u nesvest“. Sad kad je sve prošlo – možemo se malo i našaliti, ali je Robinson, ophrvan nekim brigama (a na  tu temu ću vam uskoro poslati tekst sa naslovom „O „brigama“ i brigama“) zanemario osnovne elemente zaštite i prevideo simptome, tako da je ovo upozorenje shvaćeno i u širem kontekstu za buduće aktivnosti na ostrvu. Sve je počelo relativno teškim jutarnjim radom na raspremanju šupe, kao mogućeg smeštaja za Beki, Rikija i Kikija (sa idejom da se na vratima naprave vratanca kroz koja bi oni mogli ulaziti i izlaziti iz svoje kuće). Posle toga je Robinson, otišao u Šabac da nešto nabavi i da ode do banke, jer na ostrvu još uvek koristimo neke usluge „civilizacije“. Onda je, ne ponevši flašicu sa vodom krenuo u grad, ali ne po prvobitnom planu, nego baš suprotno, tako da je to dovelo do skraćivanja vremena za odmor. U poslednjem trenutku, opet po najvećoj vrućini, Robinson je ušao u pregrejan autobus, a jedino slobodnije mesto bilo je u „šaragama“ (zadnjem redu sedišta). E tu je stvarno duvala jaka promaja – otvorena vrata, prozori i prozor na krovu, a od vreline je znoj curio sa čela…

Kad je došao na ostrvo, Robinson je ubrzo osetio jaku glavobolju i vrelinu čela, ali i tela. Tuširanje je malo pomoglo i na trenutak ublažilo simptome, litar limunade je doprineo tom malom poboljšanju, pa Robinson nije mislio (a ni pomislio) na još neke aktivnosti u cilju smanjenja temperature i ublažavanja glavobolje. Nemirno je proveo noć, često se budeći, a ujutru, nemajući više glavobolju niti osećanje vreline, a pošto je nahranio Bekicu, Kikija i Rikija, stao je kraj šporeta i nasuo vodu za čaj. Tada je osetio slabost i mučninu, oblio ga je znoj, onaj čuveni „hladni“, pa je odlučio da sedne i jedino je pomislio da uzme đumbira u prahu (ima dejstvo aspirina, a nema štetne posledice). Sledeće je bilo, citiram: „… vidim ja da ležim na podu i da mi prija kako me hladi, čujem gore na šporetu da vri voda za čaj, ali mi se ne ustaje…“ Ipak, posle 2-3 minuta hlađenja na kuhinjskom podu, kad je skeniranjem 🙂 provereno da su svi organi u redu, Robinson je dobio dozvolu da ustane. Voda za čaj je malo bila uvrila, tako da je cela epizoda trajala oko pet minuta, mnogo manje nego što Vama treba vremena da zapišete celu priču.

Stoga Robinson juče pre podne nije radio, sedeo je u hladu i pio limunadu 🙂 i proučavao lekovite postupke protiv sunčanice, pa je saznao da se ova njegova zove „kasna sunčanica“… da je trebalo da uzme aspirin (znači đumbir jeste bio intuitivno dobar izbor, ali bi bilo bolje da je uzet prethodne večeri), da treba da nastavi sa hladnim napicima, tuširanjuma (do 30 stepeni toplom vodom)… Sve u svemu, što možda i mala deca znaju, Robinson je naučio juče, na sopstvenom primeru.

A sopstveni primeri takve vrste (nešto negativno) su odavno (u mini esejima koje Robinson ponekad piše) shvaćeni kao najgori, ali ipak nekakav, način učenja…

 

Advertisements
Овај унос је објављен под Obrazovanje, Odnos prema životu, Svakodnevica, Zdravlje и означен са , . Забележите сталну везу.

2 реаговања на Intervju nedelje – ministar zdravlja i socijalne politike Robinsonovog ostrva

  1. Retka Zverka каже:

    Tako se radujem što si prihvatio i kuce. 🙂 Mislila sam na njih, šta se dešava sa njima. Sad imaš sve mladunce neke, računajući i Mazicu.

    A baš mi je krivo što si tako nagrabusio. Pa nije to za zezanje. Čuvaj se. Nadam se da su sve posledice sunčanice do sada prošle i da si dobro.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.