Kajsijevača ili šljivovica, pitanje je sad!


Ceo kraj nam miriše na rakiju 🙂

Komšije do Robinsonovog dvorišta večeras imaju šljiva-party 🙂 Jest da peku rakiju, ali su se snabdeli sa nekoliko gajbi piva (nije voajerisanje 😉 ), a Robinson, 50 metara dalje udiše mirisna isparenja 😉 Naime, za one koji ne znaju, kazan se napuni tom odstajalom i manje-više prevrelom zašećerenom šljivom ili kajsijom, onda se „peče“, a kad se destilacija završi, kazan se isprazni, pa hladi i pere, pa se onda naspe sledeća količina, i tako, bezbeli nekoliko puta, a onda posle još prave „prepek“.

Pošto oni šljive ne beru, onda možete da vidite timove naoružane dugim motkama, kako idu da omlate šljive i pokupe sa zemlje sve što nije suvo voće. Zato se može zaključiti i da će rakija sadržati izvestan, neveliki, procenat belančevina – jer u masu za pečenje ulaze i svi crvi, a ponekad crvljivih šljiva bude ii dosta 😉

S obzirom na to da se šljive mlate, možda bismo mogli kao država registrovati marku „mlaćenica“, jer koliko znam iz priča, marku šljivovica je registrovala neka od bivših SFRJ republika…

Levo je komšija Danilo čiji je kazan, desno domaćin koji peče rakiju i radi sve „pomoćne“ poslove.

Eto, završavam, jer se laptop buni, treba da mu se napuni baterija…

PS. Štenci spavaju – ne znam da li ih nisu opila isparenja 🙂

Advertisements
Овај унос је објављен под Svakodnevica. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Kajsijevača ili šljivovica, pitanje je sad!

  1. Retka Zverka каже:

    I laptop je opio miris prevrele požegače…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s