Da li je dobro pronaći naftu u svom dvorištu?


Na tzv. prvu loptu (mada, pošto su naši izgubili utakmice na svetskom prvenstvu, loptu možda ne treba ni pominjati) reklo bi se da je to dobro. Nafta – fosilno gorivo, skupo… obogatio bi se čovek za tren… E, tu onda dodju razna „ali“.

Prvo ali: nafta će vam potpuno upropastiti dvorište, možete se pozdraviti s njim, nikad više  letnja popodnevna dremka u hladu kajsije (ili koje drvo već vi imate u dvorištu). Doduše, nikad više ni čišćenje snega. Ali od koliko-toliko prirodnog ambijenta posle te nesrećne nafte ne biste mogli ni prepoznati svoje dvorište. Staru kajsiju bi počupali (pu-pu, daleko bilo), travnjake prekopali, izbušili, betonirali. Na sve strane bi brektali kamioni i cisterne i nikad više ne biste imali svoj mir u tom dvorištu. Naravno, računate da biste odmah bili u mogućnosti da kupite drugo, bolje, veće i lepše dvorište, što i nije nemoguće. Ali mir biste izgubili garantovano. Trebalo bi voditi sve te poslove, plaćati ljude, plaćati poreze, trčati na sto strana… Ne, definitivno ne – ja ne želim da u svom dvorištu nađem naftu i u tom smislu su moji kucovi, Kiki, Riki i Beka upozoreni da kad kopaju rupe tražeći krtice ili miševe nikad ne idu dublje od pola metra. Računam da nafta ipak ne može biti tako plitko.

BTW, jeste li znali da je ta sirova nafta jako smrdljiva? Razlog više da je ne pustim u svoje dvorište 🙂

E, sad, istini za volju, ne pišem ja ovaj tekst zbog te bukvalne nafte (mada stojim iza prethodno rečenog). Pišem zbog jednog mog druga, koji će se možda i naljutiti što je spomenut, a možda će se praviti i da nije pročitao, da bi sačuvao naše prijateljstvo. Sad, ako se i naljuti, bar će to sve ostati sa druge strane ekrana. A kakve veze ima moj drug sa naftom, a nije naftni magnat? E, pa moj drug je napisao poduži esej o sreći i u njemu pronalaženje odgovarajuće osobe suprotnog pola izjednačava sa pronalaženjem nafte u svom dvorištu (izreku je od nekog preuzeo, ne znam više od koga, nije ni bitno). Dovde je OK, jer hoće da kaže da je pronalaženje prave žene za jednog muškarca ili pravog muškarca za jednu ženu redak događaj i da predstavlja veliko bogatstvo (ali to je samo potencijalno, da se opet vratim na realnu naftu – jer može da se desi da vam svi papiri nisu u redu i da bušotina  pripadne drugom ili državi i da sve parice isteku mimo vaših šaka).

Šta nije OK? Nije nikako zgodno to, što on za sebe kaže da je pronašao naftu u svom dvorištu. Međutim, on se pre proveo/provodi kao Sokrat sa svojom Ksantipom, jer, prema Sokratovoj izreci, parafraziram, čovek se ili dobro oženi i bude srećan ili se loše oženi i bude filozof. Čim je moj drug taj svoj esej o sreći počeo pisati, pre deset i više godina, meni je malo bilo sumnjivo to njegovo insistiranje na sopstvenoj bračnoj sreći, a i potonji događaji su povremeno pokazivali da nešto škripi ili bar škripuće, dok nedavno, na jedno moje nimalo intimno, mada delimično provokativno pitanje, nije odgovorio da žena čita njegove mejlove i da tako nešto više ne spominjem, „da se ona ne uznemiri“! E, tu mi je bilo jasno da je posao sa naftom propao, mada bušotina još postoji. Došlo mi da mu kažem da će mu biti najbolje da bušotinu zatrpa, ali bojim se da je to baš uvredljivo i da može biti pogrešno tumačeno. A meni izgleda kao dobar štos. Šta ćete, o ukusima se ne raspravlja. Ali meni ukus nafte ne prija. Ne, zaista ne – da meni neko čita poštu ili pretura po džepovima ili gleda poruke na telefonu… ja to ne mogu ni da zamislim da se desi, niti kako neko to može da trpi. Ne govorim ja da ljudi treba da lažu članove porodice, da im iza leđa čine nešto nažao (jer to onda više i nije porodica, nego veštački sklepana tvorevina na temelju straha, laži i maltretiranja), ali da me neko u oči gleda i pretresa moje stvari i traži sve da zna gde idem i šta radim, pa to je najblaže rečeno preterano. Naravno, možda ja zato i živim kao Robinson ovde (čak nemam ni Petka na imanju 😉 ) ali mi bar niko ne dira moje stvari.

Eto – to je sve o ljubavi, braku i bračnom mraku za večeras.

Advertisements
Овај унос је објављен под Ljubav, Odnos prema životu, Svakodnevica и означен са , , . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.