Česterton i njegov otac Braun


Sviđa m se naslov – jer nije ono što bi moglo da izgleda. U pitanju je serija kriminalističkih  priča sa detektivom rimokatoličkim sveštenikom, ocem Braunom. Ne znam da li ste čitali, pa preporučujem, ako se ima vremena, za razbibrigu, i razmišljanje. Naime, stil pisanja je izuzetan, slike i metafore su neobične, različite od poznatih, a pogotovu od stereotipnih. Varijante zločina i mesta gde su se desili su izgleda neiscrpne kod Čestertona. Očitost događaja se brzo pokaže kao pogrešna i slepi put u rešavanju zagonetke. Otac Braun je prikazan kao vrlo draga mudrica, sposoban da uoči suptilne detalje i poveže naizgled nepovezivo. da ne hvalim previše, evo i par citata da vidite piščev stil:

“ Iz ovog ili onog razloga platforma popusti pod ocem Braunom i nesrećni čovečuljak propade do nivoa šetališta. Bio je visok, tj. nizak taman toliko da mu glava samo proviruje iz rupe u drvetu, podsećajući na glavu svetog Jovana Krstitelja na tacni. Lice mu je poprimilo uznemiren izraz, kao što je, verovatno, bio slučaj i sa svetim Jovanom Krstiteljem.“

„U ocu Brauno sticala su se dva čoveka. Prvi je bio čovek od akcije, skroman poput jagorčevine i tačan kao sat; onaj koji je motrio na mali krug dužnosti i nikad nije sanjao da ga promeni. Drugi je, opet, bio promišljen čovek, onaj mnogo jednostavniji, ali mnogo jači, koga nije bile lako zaustaviti; čije su misli (u jedinom razumnom smislu reči) bile slobodne misli.“

„Medjutim, otac Braun je bio primoran da samom sebi odlučno prizna da čovek treba da bude milostiv čak i prema onima koji lašte svoje zašiljene brade, prema onima koji imaju male šake u rukavicama, i prema onima koji govore savršeno nameštenim glasom.“

Eto, ako je zagolicalo maštu – pođite do neke biblioteke, kao „drug član“ ili do neke knjižare i potražite dela Gilberta Kita Čestertona o ocu Braunu….

 

I nekoliko detalja iz Čestertonove (1874-1936) biografije (prema Wikipediji)

Rođen je u Londonu, a  išao je u školu St. Paul. Pohađao je i umetničku školu kako bi postao ilustrator, a pohađao je i časove književnosti na University College-u, ali nije završio nijedan fakultet. Godine 1901. oženio se sa Frances Blogg, i sa njom ostao do kraja svog života. „Daily News“ mu je dodelio nedeljnu kolumnu 1902., zatim 1905. dobija i nedeljnu kolumnu u „The Illustrated London News“, koju će pisati narednih trideset godina.

Chesterton je bio velik čovjek, visok 1.93m, težak 134kg.

Jednom je prilikom prigovorio svom prijatelju, Džordžu Bernardu Šou, ‘Gledajući tebe, svako bi pomislio da Engleskom vlada glad’. Šo mu je odgovorio, ‘Gledajući tebe, svako bi pomislio da si je ti prouzrokovao’.

Obično je nosio ogrtač i zgužvan šešir, sa štapom u ruci i cigarom u ustima. Često bi zaboravljao kuda je krenuo, i propuštao bi vozove kojima bi trebalo da putuje. U nekoliko je navrata slao telegrame supruzi sa neke daleke (i pogrešne) lokacije, u stilu „Ja sam u Market Harborou. Gde bi trebalo da budem?“, na šta bi mu ona odgovorila „Kod kuće“.

Chesterton je obožavao debate i često se u njih upuštao sa prijateljima, među kojima su bili: Džordž Bernard Šo, Herbert Džordž Vels, Bertan Rasel.

Chestertonova dela konstantno izlažu njegovu dosetljivost i smisao za humor. Ozbiljno komentarišući svet, vladu, politiku, filozofiju i teologiju i mnoge druge teme koristio se paradoksom. Kad su novine Tajms pozvale neke eminentne autore da napišu esej na temu „Što je naopako u svetu?“ (en. „What is Wrong with the World?“), Chesterton je odgovorio pismom:

Draga Gospodo,

Ja sam.

S poštovanjem,

G. K. Chesterton

Chesterton je ovde tipično kombinovao dosetljivost sa ozbiljnom porukom (ljudska grešnost i samoomalovažavanje).

Овај унос је објављен под Obrazovanje, Odnos prema životu, Popularna psihologija, Svakodnevica. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.