Ko je zaista pronašao Smartphone?


Zove mene juče komšija, prvi komšija, dvorišta nam se graniče, ali od kuće do kuće ima bar pedeset metara (što mi se veoma dopada), zove on mene, tj. glasno doziva i dovikuje mi svoju molbu. Naime, posle razgovora sa ženom, koji izgleda nije bio najprijatniji, on je negde ostavio telefon i ne može da ga nađe. Zovnem ja, on se ustumara po svom dvorištu, levo-desno, pa uđe u staru kuću. Ja se taman obradovah, kad on izađe i nastavi da cunja po svom dvorištu. Veza se prekide, jer dugo nije bilo odziva. Pozovem ponovo. Opet on ide po dvorištu… Primaknem se malo do ograde, krenu i svi moji kučići. Tu se odjednom signal izgubi (lepote seoskog života!). Pozovem opet. Kad: „Besplatno obaveštenje. Mobilni korisnik nije trenutno dostupan. Molimo pozovite kasnije.“ (I isto to i na engleskom, koji nam je ovde u Pocerini skoro k’o maternji 🙂 ).

I svaki sledeći poziv se završavao tim „besplatnim obaveštenjem“.

Komšija mi onda dade voljno, i reče da će koristiti fiksni do daljnjeg.

Danas, na godišnjicu Bokine smrti, odem biciklom u susedno selo (naše nema crkvu). Pratili su me Beka i Meda. Kiki i Riki su ostali kod kuće, jer su bili dobri i ušli u kućicu (zbog doručka) pa mi je bilo lako da ih zatvorim. Sve u svemu liberalizam (mojih kučića) nije baš zgodan kad čovek hoće negde da ide. O odlasku do crkve i tim događajima ću možda drugom prilikom zabeležiti nešto više. U svakom slučaju je bilo lepo odavanje pošte.

Vratimo se mi kući, Beka umorna, Meda se malo bolje držao. Pustim i Kikija i Rilenceta da izađu u dvorište. Tu se njih četvoro izljube i ispričaju, pa poležu u hladovinu. Sledeći dobar primer, uđem i ja u kuću, pa i dremnem malo. Pa i ručam malo 🙂 Ali tu se javila senka problema – začini su bili previše ljuti kao i ljuta papričica, pa me zub podsetio na svoje ne baš zadivljujuće stanje…

Gunđajući malo zbog tog problema, ipak počnem da raduckam nešto po bašti i dvorištu.

Osetim se nemoćno – toliko posla, a takva vrućina. Nekako nagovorim sebe da bar počnem, pa će polako bar neko od VIP-a (voća i povrća) dobiti izvesnu negu. Kod mene je sistem navodnjavanja „kap po kap“, ali jedno mesečno! Sirote voćke i povrćke na ovoj vrućini…

I tako u fazi sažaljevanja (njih zbog vrućine) i samosažaljevanja (sebe zbog zuba i obima posla), počnem da plevim oko sadnica u dvorištu pipremajući teren za kosidbu, da ne pokosim šta ne treba (a dešava mi se…).

I, imam šta i da vidim – na stazi, na kojoj do pre pet minuta nije bilo ništa, nešto pravougaono crno… Priđem, sagnem se, podignem – mobilni telefon sa tragovima zuba. Probam da ga uključim – odazva se. Ekran dve trećine vidljiv, ostalo crno. Uđem u kuću i pozovem komšijim broj – telefon se oglasi! Siže mi i cvrkutava poruka: „Mobilni pretplatnik je ponovo dostupan!“. JBG (izvinjavam se na izrazu, ali šta drugo u takvoj prilici reći/pomisliti).

Izađem napolje, kučići svi oko mene. Podviknem ja: „Ko je ovo dirao?“ Oni se pokunjiše, Pođem do komšije, dozovem ga na jedvite jade. Čujem ga kako se odaziva na poziv fiksnog telefona: „… ma bio je juče tu, … ma ne znam otkud da je sad dostupan…“. (Žena mu je u Šapcu, radi, a on je u selu, na odmoru.)

I tako kažem ja njemu da ću mu kupiti nov telefon. Opirao se, ali ja ostadoh pri svome.

Pa šta da radim? Da ispitam čiji zubi odgovaraju tragovima ugriza na telefonu? Da nateram kučiće da mi priznaju ko je kriv, pa da ga kaznim smanjenom porcijom sledeća tri meseca – jer taj smartfon 😉 košta 110 evra?

I tako, misterija ostade, i ostadoh bez odgovora na pitanje iz naslova, ali ću ostati i bez 110 evra…

 

Advertisements
Овај унос је објављен под Svakodnevica. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.