Elementarna, viša i strujna matematika ili kako 77 postane 777


Ko o čemu, ja o računu za struju. Zaista se divim (do imbecilnosti, što bi rekao Radovan III) razrađenom, i zakonom koji su sami napisali, obrazloženom i legalizovanom „obračunu za električnu energiju“.

Evo da vidite, mada možete i sami na svojim računima sve to pročitati, kako to ide. Objasniću na svom slučaju, u kome je 77 postalo 777 (dinara).

Dakle, moja potrošnja struje u julu je bila 19 (i slovima: devetnaest) kilovata, što košta 77,51 dinar. Radi lepših brojeva, zaokružiću na 77 :), iako nije po pravilima numeričke matematike ;).

A na tih mojih 77 dinara se dodaju:

a) troškovi koji ne zavise od potrošnje električne energije – 468 dinara

b) akcize i PDV (koji se računa i na iznos te akcize, što god ona bila) – 152 dinara i

c) taksa za javni medijski servis (a nemam televizor godinama i to nikako nije moguće da im se dokaže ni da prihvate – jedino ako sasvim isključite struju u kući/stanu možda da vam oproste) – 150 dinara.

I eto: 77+468+152+150 = 777. To je naravno elementarna matematika, višu su elektroinženjeri učili na fakultetu, ali gde se uči ova divna „strujna“ matematika, baš bi me zanimalo da znam.

I, naravno, ako potrošeni kilovati imaju tu neku svoju cenu – šta je u nju ukalkulisano?

Samo da mi je da imam neki akumulator (možda bi to trebalo izmisliti) i da odem do prve hidro ili termocentrale i na licu mesta kupim svojih 19 kW ili već koliko mi se ćefne, pa lepo donesem kući i trošim „svoju“ struju natenane.

Овај унос је објављен под Dnevna politika, Društvo, Manipulisanje javnosti, Mediji, Svakodnevica. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.