Vremeplov – 2


PISMENI IZ MATEMATIKE

Godine 1970…

Ne, možda je bolji početak – davne 1970…

Ne, to je stereotip, mora da ima bolji početak… Ne znam sad, ali smišljaću za ubuduće!

Dakle, te godine, kad bejah prvi razred gimnazije (šabačke) imali mi pismeni iz matematike baš na Božić. U to (davno 😉 ) vreme crkveni praznici nisu figurisali u školskom ili nekom drugom kalendaru (osim crkvenog), tako da se na Božić, ako je bio radni dan išlo u školu. BTW što bi rekli Englezi – tada se išlo u školu i subotom, a nastava je počinjala od sedam ujutru.

I tako, tog jednog Božićnog jutra, radili mi pismeni iz matematike. Kad se posle promenila moda i pismeni zadatak počeo zvati „pisani“ zadatak, što donekle jeste tačno, meni ta promena nije prijala. I posle u službi takođe – moji đaci u Matematičkoj gimnaziji, a posle i moji studenti na Građevinskom  i zatim na Matematičkom fakultetu su, što se mene tiče uvek radili „pismeni zadatak“. Oni među njima koji su svoj zadatak zvali „pisani“ su mi bili nekako manje simpatični…

Pošto je ovo moje pisanje i lična vežba u elokvenciji, to malo kasni razrada teme – još smo na uvodu 😉

Ne sećam se zime 1970. Da li je bilo snega? Nemam pojma. Mada je tih godina znalo da bude dosta snega i znam da smo na ulici pravili tvrđave od snega, poređali bismo po dvadesetak grudvi i gađali iz jedne tvrđave drugu…

Ne sećam se ni šta je bilo na pismenom iz matematike. Ne sećam se ni gde nam je bila učionica, pa ni kasniji ulasci u zgradu nisu vratili to sećanje. Ne sećam se ni da li je moje mesto bilo u prvoj klupi, ni ko mi je bio par u klupi. Ne sećam se ni da li je nameštaj bio stari, ili su već  tada bili stolovi i stolice u učionicama kao sada.

Sećam se da nam je razredna bila profesorka francuskog, Milena. Otmena žena, skladnog lika. Sećam se da nam je latinski predavao profesor Radovan, grmalj od čoveka, ali dobroćudni grmalj. Srpski je predavao profesor Toma, čovek sa povelikim stomakom, na koji je naslanjao ruke kao na govornicu kad je nešto pripovedao. A matematiku (bliži se rasplet!) je predavao profesor Raša. Da li mu je to bilo ime, nadimak ili ime od milja, ne znam. Čovek se smešno češljao, kosa mu je sa čela išla pravo uvis, i stalno je nešto žmirkao, i bio blago vrljav.

E, taj Raša dade nama pismeni (tada su se zadaci diktirali i pisala postavka na tabli, a ne kao ovo sada da se dele fotokopije). A ja lepo u zaglavlju na sredini lista napišem „Pismeni zadatak iz matematike“, a sa strane na margini „rađen 7. Januara 1970.“ I ispod toga „na Božić“.

E, onda dođe ono što mi nije padalo na pamet ni da pretpostavim – pozovu mene kod direktora. Ne sećam se razgovora. Nešto u stilu „No, no“. Pozovu i moju majku (koja je bila profesor u istoj gimnaziji, ali nije bila član Partije (tada se znalo koje partije, jer je samo jedna i bila)). Mislim da me je majka i kod kuće nešto opomenula. Nije to ništa na mene ostavilo neki utisak. Niti je moje mišljenje o profesoru Raši postalo negativno. Zaista, i to me ovih dana baš čudi – svih ovih godina pri prepričavanju tog događaja, nikad mi nije Raša bio u negativnom svetlu, naravno ni ja sebi. Ali mi je ovog Božića, dok mi je sin bio jedini slušalac ove anegdote, prvi-prvcati put palo na pamet da profesor baš nije lepo postupio. Mislim da je pre nekoliko godina umro, tako da nema više mogućnosti ni da ga pitam…

Gde će me sutra prebaciti vremeplov – ne znam.

 

Advertisements
Овај унос је објављен под Svakodnevica. Забележите сталну везу.

2 реаговања на Vremeplov – 2

  1. Negoslava каже:

    Bili su, ti neki, veći katolici od pape. Moj, takođe pok, razredni u gimnaziji, prof Ruskog, Crnogorac iz Nikšića, jednom dok nas je vodio na sistematski pregled i video da sam se prekrstila od čuđenja razgovarajući sa drugaricom, pozvao me je i pred svima rekao: Prekrsti se. Nisam to učinila. Ne znam šta je pomislio tada, ali baš nisam htela da mu ispunim ćef. Velikom komunisti.

  2. oblogovan каже:

    Сад је опет писмени. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.