Vremeplov – 7 o stvaralaštvu i roditeljstvu


Kao ono čuveno pitanje o tome koliko ima zvezda na nebu i još čuveniji odgovor 234 567 345 567 789, uz komentar – ko ne veruje, nek prebroji – tako i ja sada pišem  11 457 675. esej o stvaralaštvu. Prethodih 11 457 674 eseja su se bavili stvaralaštvom iz svih mogućih uglova, a među njima je već bio i poneki moj tekst na tu temu. Pa kako i zašto onda, znajući da „Nema ništa što već neko nije rek´o, a ni ovo nije novo!“, sad opet otvaram tu temu. Povod su tekstovi nekih drugih autora na temu stvaralaštva i knjiga prof. Jerotića „Bolest i stvaranje“. U toj knjizi je on analizirao uticaj izvesnih psiholoških problema koje su autori ili sami priznavali i lečili se od određenih oblika neuroza, ili je pak iz poznatih događaja iz života tih autora i njihovih dela bilo jednostavno moguće spojiti životne situacije sa načinima na koje su one bile opisane u delima. Analize se odnose na Hesea, Kafku, Joneskoa i Kjerkegora (dela potonjeg slabo poznajem, pa mi taj deo knjige nije bio zanimljiv ni da čitam).

I, evo sad mene, kao Arhimed uzvikujem „Eureka!“ – jer mi odjednom izgleda kao da se zavesa otvorila i da su svi pisci sveta na pozornici i ja ih vidim kako na milijarde načina pokušavaju isto – da rečima naprave dimnu zavesu, arabesku, koja će privući pažnju i znatiželju, a kriti njihovu jedinu, stvarnu, duboku želju – da budu voljeni i priznati, da im se neko divi. Izgleda mi da je cela naša „kultura“ samo upropastila ljude, čineći da misle da su nešto više od životinja koje, eto, imaju sistem za beleženje misli, i koje na svaki znak atavizma u sopstvenom ili tuđem ponašanju reaguju urlicima poput besnih lavova… I tako će biti i dalje, dok se ne pojave (ako se pojave) neki mudriji roditelji koji neće maltretirati svoju decu ni na koji od hiljada i hiljada poznatih načina koji svi odvajaju čoveka od prirode i prirodnog stanja stvari. Ako se (i kad se) pojave takvi mudri roditelji, onda će zavladati raj na Zemlji. Ovako – ostajemo sa lažnim vrednostima, nakaradnim sistemima… Ovako ostaje „Niko sretan, i niko dovoljan, niko miran i niko spokojan!“

Dekartova „trska koja misli“ nije baš mnogo toga smislila. Zamišljamo da nas je Bog po svojoj slici stvorio. Pa, tu nešto ne valja. Ovakvi kakvi smo, nismo baš neka „slika“, ili original nije… U svojim šetnjama, i ranije, a i sada, gledajući oblake na nebu i njihove fantastične oblike, uvek pomislim, iskreno i zadivljeno: „Bože, ala si ti majstor, kad ovakve divote stvaraš!“.

Ne znam kako reaguje na pohvale, ali, ko zna, možda mi zato pruža svaki put neku novu, neponovljivu šaru u visinama 🙂 🙂 🙂 Naša Priroda, naš Bog, naša Zemlja – toliko moćni i toliko dobri prema nama, ljudima, trunčicama koje su se pokondirile i zapustile… Ili nas je to onaj koji nikad ne spava zarazio svim mogućim manama i bolestima duše i tela. Pre će biti da sami sebi (i jedni drugima) činimo i iz neznanja i iz nehata i iz zle namere („Što da drugom bude bolje!“) sve te nepodobštine koje nas srozavaju sve niže… Vejk ap!!! (šekspirovski vapaj 🙂 🙂 :)) Probudite se, sadašnji i budući roditelji, pogledajte i s ljubavlju prigrlite decu – započnite njihovu/svoju srećnu budućnost…

PS. Ovo o roditeljima – zbog priče koju danas čuh, jedne od milion sličnih priča. Roditelji su ćerki sve činili („Za punoletstvo smo joj kupili haljinu od 39 000…“ (dobro ste pročitali!)), a ona pobegla za starijeg, oženjenog čoveka. I sad ima i sinčića sa svojim izabranikom (taj se razveo od prve žene u međuvremenu). Roditelji ne govore s njom – već dve godine je nisu videli, majka plače… A ćerki sigurno nije jasno – ako su joj sve želje ispunjavali – zašto im je ova njena želja izazvala toliki i takav revolt… Definitivno, broj srećnih porodica se svodi na nivo statističke greške ;), a sve to što za sada, u ovoj našoj „civilizaciji“ niko ne zna kako bi trebalo odgajati dete da bude čovek.

Dosta za večeras.

Овај унос је објављен под fotografije, Obrazovanje, Odnos prema životu, Popularna psihologija и означен са , , , . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.