Maslačkovo vino


Knjigu sa tim naslovom napisao je Rej Bredberi 1957, kad je imao 37 godina. Knjiga je autobiografska mada u njoj opisuje dogadjaje sa letnjeg raspusta dečaka Daglasa Spoldinga – ali na osnovu podataka sa Vikipedije vidimo da to čak nije ni pravi pseudonim.

Knjiga je pitka, verovatno kao to vino od maslačka. Stilske figure su inventive, slikaju sve što se dešava sa velikom preciznošću i lepotom.

Dijalozi su vispreni, duhoviti ili preozbiljni (naravno možemo se zapitati da li zaista deca od deset i dvanaest godina mogu tako govoriti, ali zašto da ne? To što današnja omladina ima rečnik sveden na nekoliko stotina reči, nije merilo za ocenu stila i načina razgovora u jednoj porodici u kojoj se očito negovao dijalog dece i starijih članova porodice.)

Mislim da se knjiga može čitati i više nego jednom, a svakako je, od sveg srca, preporučujem bar za jedno čitanje. Provešćete lepo veče, bar ja jesam.

Možda ću kad nađem još malo vremena prevesti ove, dole navedene podatke sa Vikipedije, a možda ću probati da napravim i vino od maslačka (imam ga dosta na Robinsonovom ostrvu), recept je takođe u nastavku teksta.

Ray Douglas Bradbury (August 22, 1920 – June 5, 2012) was an American author and screenwriter. He worked in a variety of genres, including fantasyscience fictionhorror, and mystery fiction.

Widely known for his dystopian novel Fahrenheit 451 (1953), and his science-fiction and horror-story collections, The Martian Chronicles (1950), The Illustrated Man (1951), and I Sing the Body Electric (1969), Bradbury was one of the most celebrated 20th- and 21st-century American writers. While most of his best known work is in speculative fiction, he also wrote in other genres, such as the coming-of-age novel Dandelion Wine (1957) and the fictionalized memoir Green Shadows, White Whale (1992).

Recipient of numerous awards, including a 2007 Pulitzer Citation, Bradbury also wrote and consulted on screenplays and television scripts, including Moby Dick and It Came from Outer Space. Many of his works were adapted to comic book, television, and film formats.

On his death in 2012, The New York Times called Bradbury „the writer most responsible for bringing modern science fiction into the literary mainstream“.[2]

Bradbury was born on August 22, 1920,[3] in Waukegan, Illinois,[4] to Esther (née Moberg) Bradbury (1888–1966), a Swedish immigrant, and Leonard Spaulding Bradbury (1890–1957),[5] a power and telephone lineman of English descent.[6] He was given the middle name „Douglas“ after the actor Douglas Fairbanks. Bradbury was related to the American Shakespeare scholar Douglas Spaulding[7] and descended from Mary Bradbury, who was tried at one of the Salem witch trials in 1692.[8]

Vino od maslačka

Recept: 10 šoljica rascvetanih glavica maslačka ubranih u podne po sunčanom i suvom vremenu stavite u veliki lonac pa promešajte sa 1,5 kg šećera, koru 2 narandže i 2 limuna. U drugom loncu zavrijte vodu pa prelijte u lonac sa glavicama maslačka i stavite ih da se kuvaju još sledećih pola sata. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.

Kad se ohladilo, procedite kroz dvostruku gazu pa u dobijenu tekućninu dodajte isceđeni sok 2 narandže i 2 limuna. U pola šoljice mlake vode razmutimo jednu kesicu vinskog kvasca, kad se zapeni dodamo smesu ukuvanom soku od maslačka uz mešanje.

Po želji možete ukus i miris oplemeniti dodavanjem 10 klinčića, cimeta, rendanog đumbira i slično. Pokrijte sa krpom i ostavite na toplom mestu da stoji na toplom kako bi počelo vrenje.

Nakon 5 dana, kad je tečnost provrela, ponovo procedimo kroz dvostruku gazu, pa napunimo staklene boce i dobro ih zatvorimo i spremimo na hladno i tamno mesto. Nakon šest meseci stajanja možete početi piti svoje vino od maslačka. Vino je svetle žute boje, jako i veoma penušavo. Dobro je svakodnevno popiti po čašu ovog vina za jačanje organizma, podsticanje metabolizma i čišćenje krvi.

Read more https://www.dijetaizdravlje.com/lekovito-bilje/sve-od-maslacka-caj-sok-vino-sirup-dzem-rakija-mag/

Овај унос је објављен под Društvo, Obrazovanje, Svakodnevica и означен са . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.